Als je wilt weten hoe een brein ter grootte van een planeet eruit ziet, kijk dan naar de Fernando-moerassen in Bahía de Cadiz Natural Park in Spanje.

De getijden zorgen voor een bijzondere groei van algen en bacteriën. Foto: Cristobal Serrano
De getijden zorgen voor een bijzondere groei van algen en bacteriën. Foto: Cristobal Serrano

Met een oppervlak van 105 vierkante kilometer, versmelt het park drasland, stranden, dennenbossen en rietvelden, gevoed door de Guadalete-rivier aan de ene kant en de Atlantische Oceaan aan de andere kant.

De Guadalete dankt zijn naam aan de Arabische betekenis ‘rivier van vergetelheid’, wat een gepaste naam lijkt voor een droomachtig beeld als dit.

De jacht op de verloren oertaal van Europa en Zuid-Azië
LEES OOK

De jacht op de verloren oertaal van Europa en Zuid-Azië

Bijna de helft van de wereldbevolking spreekt een taal die behoort tot een en dezelfde grote taalfamilie. En van die imposante stamboom weten we steed ...

De gelijkenis met onze hersenen is treffend. Bekijk hier hoe ons brein aan zijn vouwen en kronkels komt.

Algen en bacteriën

‘De eerste keer dat ik over de baai van Cádiz vloog, was ik meteen verrast door de gelijkenis met het menselijk brein’, zegt fotograaf Cristobal Serrano.

De hersenachtige kronkels en patronen van de moerassen liggen in het intergetijdengebied. Dat is het gebied dat droog ligt bij eb en onder water staat bij vloed.

De groene gebieden krijgen hun kleur van de Ulva-alg, ook bekend als zeesla. Dieper richting binnenland, te zien bovenin de foto, bouwt zich slib op waardoor een zuurstofarme omgeving ontstaat. In die omgeving overheersen paarse zwavelbacteriën.

De foto is genomen bij laagtij, en de kleuren zijn niet bewerkt. ‘Ik ben een natuurfotograaf. Het is mijn werk om te laten zien dat de natuur ons kan verrassen onwerkelijke taferelen’, aldus Serrano.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: