Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Esmée Zwiers, econoom aan de Universiteit van Amsterdam.
‘Mijn onderzoek bevindt zich op het snijvlak van arbeids- en gezondheidseconomie. Ik ben geïnteresseerd in hoe arbeidsmarktuitkomsten van invloed zijn op je gezondheid en vice versa. Veel van mijn recente onderzoeken hebben te maken met vrouwen op de arbeidsmarkt. Zo onderzocht ik bijvoorbeeld de effecten van het beschikbaar komen van de anticonceptiepil op de arbeidsmarktuitkomsten van Nederlandse vrouwen.
Als toegepast econoom werk ik veel met data, en zo kreeg ik recent een interessant moment van inzicht. Hoewel je het niet meteen zou denken, is anticonceptie van invloed op de arbeidsmarkt. Als vrouwen op jongere leeftijd toegang krijgen tot de anticonceptiepil, worden zij minder vaak jong moeder, trouwen zij op latere leeftijd, volgen ze langere opleidingen en doen zij het beter op de arbeidsmarkt. Door de anticonceptiepil konden vrouwen ongeplande geboortes uitstellen, en daarmee verbeterde hun economische positie.
Wat maakt iemands gezicht aantrekkelijk? ‘Mannen overschatten zichzelf’
Psychologe Iliana Samara onderzocht hoe romantische aantrekkingskracht onze aandacht en waarneming beïnvloedt. ‘Blijkbaar ...
Ik was nieuwsgierig naar wie van de partners in Nederland anticonceptie bekostigt? Via het LISS-panel hebben we een vragenlijst uitgezet onder een representatieve steekproef van 2000 Nederlanders. We vonden dat bijna de helft van de vrouwen met een vaste relatie de kosten van anticonceptie, dus pil of spiraal, maar niet condooms, volledig zelf betaalt. Slechts 1 op de 5 zegt dat ze de kosten gelijk met haar partner verdeelt.
Vanwege bezuinigingen is de vergoeding voor onder andere de pil en het spiraal in 2011 uit het basispakket verdwenen voor vrouwen vanaf 21 jaar. Anticonceptie geeft vrouwen de mogelijkheid zelf te kiezen of en wanneer zij aan kinderen beginnen. Dit heeft voordelen voor de maatschappij als geheel, maar de kosten van anticonceptiemiddelen liggen dus grotendeels bij de vrouw.’