Het moet niet gekker worden. Bronzen beelden van Rodin, elektrische leidingen van de Nederlandse Spoorwegen en waardevolle antieke blaasinstrumenten – niets is meer veilig voor de koperjagers. Synthetisch DNA moet ons beschermen.

Die kopercriminelen doen maar wat moeite om een bescheiden inkomen te verwerven. Daarbij hebben ze blijkbaar geen ontzag voor cultuur of andermans veiligheid. Een afgietsel van De Denker van Auguste Rodin, dat in 2007 was gestolen bij het Singer Museum in Laren, kan op een veiling miljoenen euro’s opbrengen, maar het bronzen schroot is hooguit een paar honderd euro waard, en dan is het koper nog niet van het tin gescheiden. Inmiddels staat het, helaas beschadigd, weer in het museum. De diefstal van koperen leidingen langs het spoor is helemaal misdadig. Het lijkt me een kwestie van tijd vooraleer dat leidt tot een groot spoorongeluk, of op zijn minst verbindingsproblemen.

De NS hebben nu DNA-spray ingezet ter bescherming van hun koperen leidingen, waarbij de genetische code van DNA wordt gebruikt als een soort biologische streepjescode. Met vier te kiezen basen per biologische bit hoef je niet zo’n lang synthetisch fragment te maken voor een unieke code. ‘Dan kunnen we het gemakkelijker terugvinden’ luidt het commentaar dat ik op de radio hoor, maar dat lijkt me lariekoek. Hooguit kun je, als je een verdachte partij koperen materiaal vindt, hopen dat er DNA-sporen op zitten die de herkomst verraden. DNA licht blauw op in uv-licht, en een laboratorium kan vervolgens de unieke code achterhalen. Dat helpt dan wel bij de vervolging van de kopercriminelen.

‘Galileo, Galileo, magnifico’
LEES OOK

‘Galileo, Galileo, magnifico’

Sterrenkundejournalist Govert Schilling maakt je wegwijs aan het firmament. Wat valt er te zien in november 2023?

Met deze nieuwe toepassing maakt de DNA-spray snel verder zijn intrede in de samenleving. Hij is al aangebracht in sommige juwelierszaken en in restaurants van McDonalds, waar overvallers met de DNA-fragmenten worden bespoten, en in Amsterdam-West hangt sinds kort een buurt vol met bordjes dat waarschuwt dat woningen daar zijn beveiligd met DNA-spray. Dat moet inbrekers weren.

Hoeveel koper heb ik eigenlijk in huis? Transformatorspoelen in de voeding van computers, stofzuiger en audioapparatuur, elektriciteitsleidingen, het snoer van de elektrische gitaar, een toeristisch bronzen beeldje van Rhodos –tijd voor een DNA-spray-homekit!