Wakker worden met de geur van verse koffie – tot nog toe zat dat er voor astronauten niet in. De Italiaanse koffieproducent Lavazza brengt daar nu verandering in: zij maakten het eerste koffiezetapparaat dat ook in de ruimte werkt.

Een lekker bakje koffie is in zero gravity een lekker zakje koffie.  Bron: Argotec/Lavazza
Een lekker bakkie koffie is in zero gravity een lekker zakkie koffie.
Bron: Argotec/Lavazza

Het apparaat is gemaakt voor het internationale ruimtestation ISS en draagt de toepasselijke naam ‘ISSpresso’. Astronauten zullen kunnen kiezen uit espresso of caffè lungo. Daarnaast kunnen ze het apparaat gebruiken om tea of bouillon te brouwen. De astronauten zullen de koffie wel met een rietje moeten drinken.

De werking van de ISSpresso.  Bron: Argotec/Lavazza
De werking van de ISSpresso.
Bron: Argotec/Lavazza

Het apparaat gebruikt een gewone koffiecapsule. Water zal onder hoge druk de machine in lopen en raakt daar verhit. Nadat de inhoud van de capsule mengt met het water, stroomt de warme koffie een plastic zakje in. De ISSpresso moet aan alle veiligheidseisen voldoen. Dat betekent onder andere dat het apparaat bestand zal zijn tegen een druk van vierhonderd bar.

Lobotomie, lsd en de sofa van Freud
LEES OOK

Lobotomie, lsd en de sofa van Freud

Van lobotomie tot elektroshocks: hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does neemt ons mee langs 250 jaar psychiatrie.

ISSpresso vanaf november

Het koffiezetapparaat zal vanaf november in gebruik gaan. De Italiaanse ruimtevaartorganisatie ISA zal de ISSpresso met de astronauten van de Futura-missie meesturen. Bij deze groep hoort ook de eerste vrouwelijke astronaut van Italië: Samantha Cristoforetti.


Lees ook: