Terwijl hardlopers hun best doen om wat net wat extra snelheid uit hun vermoeide benen te slepen, ontwikkelde DARPA een simpele oplossing: een jetpack die de renner letterlijk een boost geeft.

De naam van het project, 4 Minute Mile, geeft meteen de doelstelling aan. Om deze tijd te klokken moet een renner een snelheid bijna 25 kilometer per uur bereiken. De jetpack stuwt de renner vooruit om dit klaar te spelen.

Reisschaamte
LEES OOK

Reisschaamte

Het fenomeen vliegschaamte moet worden uitgebreid tot reisschaamte, vindt columnist Yannick Fritschy. We moeten wat meer op onze plek blijven.

Supersnelle soldaat

De bereikte snelheid van 25 kilometer per uur is voor goed getrainde mensen ook haalbaar zonder jetpack. DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) wil de jetpack echter gebruiken voor militaire doeleinden. Een zwaar bepakte soldaat kan de extra hulp goed gebruiken, vooral wanneer hij of zij zich snel uit de voeten wil maken. Daarnaast zorgt de jetpack ervoor dat de renner minder energie verbruikt dan bij een gewone sprint. Dat betekent dat een renner het hoge tempo veel langer kan volhouden dan normaal: hij of zij kan de sprint net zolang volhouden als een jetpackloze jog.

Momenteel test DARPA de jetpack op een atletiekbaan. De vraag resteert of de technologie ook echt bruikbaar is in een oorlogsgebied. Daar is namelijk zelden sprake van een gelijkvloerse gravelbaan. Of de jetpack dus ook nuttig is wanneer je over puin of door de bergen rent, is nog onbekend.

Lees ook: