Klaarkomen, dat gebeurt tussen de oren. Dat is de geheime conclusie van het promotieonderzoek van Marijana Vujkovic. Maar die boodschap boeit natuurlijk niet, en dus bedacht ze heel iets anders. Vujkovic was afgelopen week wereldnieuws met het spermadieet, een dieet dat het aantal zaadcelletjes verdubbelt. Maar die bewering mag u met een korrel zout nemen. Ze wil vooral mannen gerust stellen.

Wie is de schuldige als het kindje niet komt? Vroeger was dat duidelijk: de vrouw. Met hààr was iets mis. Nu is dat wel anders. De medische wetenschap heeft een excuus gevonden om ook de man te inspecteren: zijn zaadcellen dienen geteld. En dat levert al jaren hoogst interessante cijfers op.

Hoeveel zaadcellen produceert een ‘normale’ man? Een onmogelijke vraag. De aantallen variëren heel sterk per individu, en ook heel sterk onder invloed zaken als het tijdstip, het aantal druipkaarsen, het tv-aanbod en de algehele fysische en psychische gesteldheid. Een enkele zaadcelmeting is dus zinloos. Hoeveel moèt de man produceren? Eèn zaadje per orgasme is eigenlijk voldoende, maar de Wereldgezondheidsorganisatie houdt het op minimaal 20 miljoen per milliliter. Alles daarboven is prima.

‘Bij het bewustzijn gaan onze huidige quantum­theorieën de mist in’
LEES OOK

‘Bij het bewustzijn gaan onze huidige quantum­theorieën de mist in’

Tijdens zijn carrière van meer dan zeven decennia is wis- en ­natuurkundige

Vujkovic vroeg mannen die zich hadden gemeld bij de IVF-kliniek van het Erasmus MC (waarvan de zaadjes dus geteld werden) naar hun eetgewoonten. Ze ontdekte dat mannen die ‘het traditionele Hollandse dieet’ volgen (aardappelen, slap gekookte groente, gehaktbal) gemiddeld 62 miljoen zaadjes per milliliter hadden, en mannen met een ander voedingspatroon 37 miljoen. Niks aan de hand, dus. Alle heren beschikken over ruim voldoende zwemmertjes. Joost mag weten waar het verschil vandaan komt – daarvoor zijn tientallen mogelijke oorzaken aan te wijzen. Vujkovic weet het zelf ook niet. Ze beweert dat de aardappelen voor extra foliumzuur zorgen, maar dat is niet meer dan een slag in de lucht. Het Mediterrane dieet heeft hetzelfde effect.

In het AD van dinsdag prijst ze daarnaast verse groente aan als ‘een bron van vitaminen en antioxydanten die de “slechte vrije radicalen” in toom houden.’ Maar bij een echte Hollandse maaltijd zijn de vitaminen effectief kapotgekookt, en het sprookje van de dappere anti-oxydanten ligt allang in de vuilnisbak der wetenschap. Daarnaast prijst Vujkovic ook vers fruit – maar dat heeft natuurlijk niks met de Hollandse maaltijd te maken.

Wat wil ze met deze prietpraat eigenlijk bereiken? Heel eenvoudig. Vujkovic heeft met al die mannen te doen. Die mannen die steeds weer te horen krijgen dat ze minder moeten zuipen, meer bewegen, en vooral: gezonder eten. Daar komen ze dan in de kliniek. Doodsbang. Moeten ze het bier laten staan? Muesli eten? Zilvervliesrijst? Gelukkig is daar Vujkovic. De zaadjes, tja, dat kan beter (en ze knipoogt naar zijn vrouw). Maar u hoeft geen vreemd voer te kauwen, hoor! de Hollandse pot is prima! Alleen een béétje verse groente, en fruit, en uw zaadproductie is weer prima in orde!

Fluitend verlaat de man de kliniek. Die avond heeft zijn vrouw zijn frikadel met een blaadje sla versierd. En terwijl hij een heerlijke Hollandse hap neemt, steekt ze nog even een druipkaars aan.