Een e-mail belandt in drievoud in mijn mailbox. Uit een snelle analyse blijkt dat ik die te danken heb aan het feit dat ik ooit het cybernetische-kunstprogramma AARON heb uitgeprobeerd dat een bedrijf van Ray Kurzweil had aangepast voor internet.

Ter herinnering: Ray Kurzweil is een succesvolle uitvinder in de VS, waaraan we ondermeer de flatbedscanner, digitale muziekinstrumenten en optische tekenherkenning te danken hebben, alsmede de eerste tekst-naar-spraak-synthesizer. Daarnaast is hij een visionair, die in zijn boeken voorspelt hoe technologische ontwikkelingen exponentieel zullen verlopen en dat in zijn visie de mens veel en veel langer kan leven. Afgelopen winter was hij nog te zien op de Nederlandse televisie in de interviewreeks Wintergasten.

Deze e-mail beveelt mij een minder futuristisch softwareproduct aan, en het is nog gratis ook. Op blio.com download ik de nieuwe e-reader, die beschikbaar is voor zowel windows-pc als mac. Ruim een miljoen titels zijn er beschikbaar, en een kleine selectie daarvan kan ik zelfs gratis downloaden.

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren
LEES OOK

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren

Ondanks hun ogenschijnlijke alledaagsheid is er nog veel onbekend over wolken en hun invloed op ons klimaat. De Europees-Japanse Earthcaresatelliet mo ...

Snel struin ik door de titels. Dat zijn natuurlijk de gebruikelijke rechtenvrije boeken van Mark Twain, Shakespeare, Sun Tzu en H.G. Wells, maar ik tref ook enkele boeken over wetenschap aan, zoals Darwins The Origin of Species, en een publicatie van de Nederlandse Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz uit 1920, The Einstein Theory of Relativity, A Concise Statement, waarin die de algemene relativiteitstheorie uit de doeken doet.

Blio geeft de boeken prachtig op het scherm neer, en voor lezen werkt het prettiger dan een pdf-je. Je kunt pagina’s netjes omslaan, en in tegenstelling tot de fysieke e-readers toont het programma kleurenafbeeldingen.

Tot zover is de kennismaking zeker geslaagd. Dan laat ik Blio ook maar eens voorlezen uit Lorentz’ boek. Tja, dat valt tegen, zou Kurzweil hiervoor zijn eerste tekst-naar-spraak-synthesizer uit de kast hebben gehaald? Het is alsof Stephen Hawking voorleest. Het gebrek aan pauzes in de zinnen en de nadruk op de verkeerde woorden veranderen een boeiend relaas in een waterval van klanken. Het zou toch prachtig zijn als Wendy uit mijn navigatiesysteem die voorleestaak zou overnemen.