De Nederlandse bedrijfskundige Gerard Steijn komt met een creatieve oplossing voor woningnood in rampgebieden. Zijn Mobiele Fabriek verandert puin in betonnen ‘legoblokken’ waarmee iedereen gemakkelijk een nieuwe huisje kan bouwen.

In een rampgebied is volop puin te vinden. Waarom zou je dat niet gebruiken voor noodwoningen? In de Mobiele Fabriek, die even groot is als een zeecontainer, vermaalt een stenenpers het puin tot brokken van 1,5 centimeter. Door vervolgens cement toe te voegen, verandert de fabriek deze brokken in keurige bouwblokken. De blokken lijken op overmaatse legoblokjes en zijn volgens de ontwerper net zo gemakkelijk te stapelen. Zo bouw je in een handomdraai je eigen stevige noodwoning.

Worden mensen net zo blij van een klein als van een groot ijsje?
LEES OOK

Worden mensen net zo blij van een klein als van een groot ijsje?

Neuropsycholoog Gerry Jager onderzoekt de reactie van eters op de grootte van porties. Worden mensen net zo blij van een klei ...

De eerste modelwoningen zijn inmiddels in de Amsterdamse haven gebouwd. Steijn hoopt met een crowdfunding campagne genoeg geld op te halen om de Mobiele Fabrieken nu echt te verwezenlijken en naar Haïti te sturen, waar nog steeds 150.000 mensen in tenten wonen. De teller staat momenteel op 96% van het doelbedrag, met nog een paar dagen te gaan.

De bouwstenen die uit de Mobiele Fabriek rollen, lijken op overmaatse legoblokjes.  Bron: De Mobiele Fabriek
De bouwstenen die uit de Mobiele Fabriek rollen, lijken op overmaatse legoblokjes.
Bron: De Mobiele Fabriek
De tijdelijke noodwoningen geven mensen snel weer een dak boven hun hoofd. Bron: De Mobiele Fabriek
De tijdelijke noodwoningen geven mensen snel weer een dak boven hun hoofd. Bron: De Mobiele Fabriek

 

 

 

 

 

 

Lees ook: