Vanaf nu is het mogelijk om veelbelovende wetenschappers verbonden aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut te nomineren voor de Heineken Young Scientists Awards.
Elke twee jaar reikt de Stichting Alfred Heineken Fondsen de Heineken Young Scientists Awards uit aan vier talenvolle wetenschappers. Deze laureaten onderscheiden zich door hun uitzonderlijke werk, dat niet alleen een waardevolle bijdrage levert aan hun vakgebied, maar ook een inspiratie vormt voor de volgende generatie onderzoekers. De awards worden toegekend in de domeinen Medical/Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences.
Als beloning ontvangt elke laureaat een vrij besteedbaar geldbedrag van 15.000 euro, een professionele mediatraining en een speciaal ontworpen sjerp van grafisch ontwerper Karel Martens, laureaat van de Dr A. H. Heineken Prize for Art in 1996.

Hoe beïnvloedt je huid je gezondheid?
Steeds meer onderzoek wijst uit dat er een sterk verband bestaat tussen een ongezonde huid en ouderdomsziekten.
Nomineren
Onderzoekers die tussen drie en acht jaar geleden zijn gepromoveerd én verbonden zijn aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut, komen in aanmerking voor de prijs. Kandidaten kunnen worden voorgedragen door Nederlandse universiteiten, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en de onderzoeksinstituten die zijn aangesloten bij de KNAW of NWO. De aanmeldingsperiode sluit op 13 oktober 2025. Meer informatie over het nominatie- en selectieproces is te vinden op Heinekenprizes.org.
Laureaten 2024
Laureaten van de Heineken Young Scientists Awards 2024 werden bekroond voor hun werk in uiteenlopende onderzoeksgebieden. Eén van hen is econometrist Kevin ten Haaf (1988), hij won de award binnen het domein Medical/Biomedical Sciences. Met behulp van wiskundige modellen ontwikkelt hij gepersonaliseerde screeningsprogramma’s die landen helpen bij het identificeren van hoogrisicogroepen en het vroegtijdig opsporen van longkanker. Bij veel patiënten wordt longkanker pas ontdekt wanneer de ziekte al is uitgezaaid, wat de kans op genezing aanzienlijk verkleint. Als een tumor nog niet is uitgezaaid, is deze nog goed te behandelen. De aanpak van Ten Haaf kan daarom aanzienlijke gezondheidswinst opleveren. In de toekomst wil Ten Haaf zijn expertise ook inzetten voor de screening en behandeling van andere ziekten.

Historicus Lorena De Vita (1987) ontving de award binnen het domein Humanities. Haar onderzoek richt zich op hoe landen zich na een conflict weer met elkaar kunnen verzoenen. Ze onderzoekt hoe samenlevingen omgaan met de nasleep van oorlogen en genocides, en probeert te achterhalen waarom verzoening in sommige gevallen slaagt en in andere niet. De inzichten uit haar werk bieden waardevolle lessen voor de manier waarop we vandaag de dag omgaan met conflicten en herstel.

Waarom is een madeliefje wit en een paardenbloem geel? Over de hele wereld staan miljoenen bloemen in een rijke variatie aan kleuren. Maar waarom hebben bloemen deze kleuren eigenlijk, hoe ontstaan ze, en hoe evolueren ze in de loop van de tijd? Casper van der Kooi (1990), laureaat in het domein Natural Sciences, onderzoekt precies deze vragen. Naast bloemen richt Van der Kooi zich ook op vlinders: hij bestudeert hoe de kleuren op hun vleugels ontstaan en zich ontwikkelen om zo effectief mogelijk een partner aan te trekken. Dankzij zijn werk begrijpen we nu beter hoe planten en dieren, en dieren onderling, met elkaar communiceren.

Ontwikkelingspsycholoog Manon van Scheppingen (1988) kreeg de award toegekend in het domein Social Sciences. Zij doet onderzoek naar persoonlijkheid: de manier waarop mensen denken, voelen en zich gedragen. Specifiek onderzoekt ze hoe persoonlijkheid zich gedurende de volwassenheid ontwikkelt en de invloed van belangrijke levensgebeurtenissen hierop, zoals het krijgen van een kind, de eerste baan of samenwonen. Met haar werk wil ze mensen meer inzicht geven in hun eigen persoonlijkheid, zodat zij die zelfkennis kunnen toepassen bij het maken van belangrijke levenskeuzes. Daarnaast hoopt ze met haar onderzoek bij te kunnen dragen aan nieuwe therapieën gericht op persoonlijkheidsverandering.
