Een wel heel realistische 3D-geprinte schedel blijkt ideaal oefenmateriaal voor studenten. In de schedel zijn de texturen van de verschillende weefsellagen precies nagebootst. Op die manier leren de studenten bijvoorbeeld in een schedel te boren en een tumor te verwijderen.

Bron: Wikipedia Commons / Rama
Bron: Wikipedia Commons / Rama

Vicknes Waran, verbonden aan de universiteit van Maleisië, ontwikkelde de schedel samen met collega’s. Ze gebruikten daarbij de nieuwste 3D-printers die plastic in verschillende texturen kunnen printen, van rubberachtig tot hard. Het lukte hen de samenstellingen van huid, bot en membranen laag voor laag te repliceren. Om een geleiachtige tumor na te bootsen, injecteerden ze kunststof in een holte die door de printer was opengelaten. Ze baseerden zich daarbij, om alles zo anatomisch-correct mogelijk weer te geven, op hersenscans van een patiënt.

De schedel is een verbetering ten opzichte van bestaande anatomische modellen waarvoor slechts één materiaalsoort is gebruikt. De nieuwe variant laat studenten zien, voelen en zelfs horen hoe elk type weefsel reageert. Door een gedetailleerde 3D-print van een schedel te maken, kunnen verschillende medische aandoeningen worden nagebootst. Zo kunnen zelfs patiënt-specifieke replica’s worden gemaakt. Dat geeft studenten de mogelijkheid om een gehele operatie vooraf al een keer uit te voeren.

Vergroot je welzijn met een digitaal ­dieet
LEES OOK

Vergroot je welzijn met een digitaal ­dieet

Online gamen, sociale media en videobellen hebben een unieke ‘voedingswaarde’ die invloed heeft op je gemoedstoestand, concentratie en energienive ...

De onderzoekers maakten ook modellen van het hoofd die gemakkelijk hergebruikt kunnen worden. De breinmodellen moeten echter voor elke oefensessie op maat worden gemaakt. Aan elk ‘brein’ hangt een prijskaartje van zo’n 600 dollar.