Heb je moeite om meer decimalen van pi te onthouden dan alleen 3,14? Je bent niet de enige. Als je even op het web speurt, vind je legio ezelsbruggetjes waarmee je tientallen decimalen van de wiskundige constante in je hoofd kan knallen. Mijn persoonlijke favoriet is het volgende zinnetje:

How I want a drink, alcoholic of course, after the heavy lectures involving quantum mechanics. All of the geometry, Herr Planck, is fairly hard.

‘De windtunnel was bij Tourwinnaar Jonas Vingegaard het puzzelstukje dat ontbrak’
LEES OOK

‘De windtunnel was bij Tourwinnaar Jonas Vingegaard het puzzelstukje dat ontbrak’

De Vlaamse ­hoogleraar Bert Blocken speelde een rol in de Tour de France-overwinning van Jonas Vingegaard. Sinds 2017 is hij namelijk adviseur aerody ...

Tel het aantal letters in elk woord, en je komt tot 3,14159265358979323846264.

Muzikale pi

Pi-poster.
Pi-poster.

David MacDonald vond dergelijke trucjes echter niet handig. Hij ging op zoek naar een muzikale oplossing. Hij schreef elk decimaal (0-9) van de constante toe aan een pianotoets in a-mineur. In de bovenstaande video hoor je hem het muziekstuk spelen. MacDonald beweert dat hij de melodie nu in gedachten kan nemen en aan de hand daarvan pi op kan zeggen.

Het deuntje klinkt verdacht goed, maar dat is voornamelijk omdat MacDonald met zijn linkerhand de melodie bepaalt. Bekijk de video trouwens niet alleen voor het muzikale hoogstandje, maar ook voor leuke feitjes over pi – waarvan je enkele ook in onderstaande links terugvindt.

Lees ook: