Stel je bent informaticus, een wiskundig genie én robot-expert. Wat voor carrièrepad zou je dan volgen? Je kunt je aanmelden bij giganten als Google of Apple, natuurlijk. Maar je kunt ook bij het circus.

Dat laatste lijkt in ieder geval een optie voor robotbouwer Raffaelo D’Andrea. Tijdens TEDGlobal presenteerde hij zijn vliegende quadcopters – kleine, behendige helikopters met vier rotoren. Hij laat zijn quads stokken balanceren als ware circusartiesten, gooit een balletje over met zijn robotteam, en jongleert zelfs met ze.

‘Galileo, Galileo, magnifico’
LEES OOK

‘Galileo, Galileo, magnifico’

Sterrenkundejournalist Govert Schilling maakt je wegwijs aan het firmament. Wat valt er te zien in november 2023?

Behalve dat hij een mooie show neerzet, vertelt D’Andrea ook hoe de quads zo behendig en slim kunnen zijn. De robots maken constant supersnelle berekeningen, om zo hun pad te bepalen. Na elke kleine beweging doen ze een herberekening, en corrigeren ze zichzelf zodat ze het de volgende keer nóg beter doen.

Ik moet zeggen, ‘algoritme’ klinkt altijd als een erg saai woord. Volgens Wikipedia is het ‘een eindige reeks instructies die vanuit een gegeven begintoestand naar een beoogd doel leiden’. Maar als zo’n gortdroge algoritmes kunnen leiden tot acrobatische robots, maakt dat wiskundig denken opeens een stuk sexyer.