Podcast Radiolab:


Of download de podcast: klik hier

Astronaut Dave Wolf bevond zich op driehonderd kilometer afstand van de aarde, in de absolute duisternis van de ruimte, toen hij besefte dat hij was buitengesloten van het Mir-ruimtestation. Het lukte de Mir-bemanning niet de juiste druk te creëren in de luchtsluis die de buitenkant van het station met de veilige ruimte daarbinnen verbond. En zo lang de druk niet in orde was, mocht de deur niet open.

'Stress die smartwatch meet, kan ook positief zijn'
LEES OOK

'Stress die smartwatch meet, kan ook positief zijn'

Horloges die stressniveaus meten lijken nuttig, maar neem de scores niet te serieus, zegt neurowetenschapper Denise van der Mee.

Wolf en zijn collega Anatoly Solovyev waren gedwongen urenlang buiten te blijven. Ze hadden niet veel tijd meer – al snel zou de oplopende dosis koolstofdioxide in hun ruimtepakken hen verstikken. Verbonden aan de Mir, raasden de astronauten met een gigantische snelheid van acht kilometer per seconde over het aardoppervlak. Daardoor zagen ze elke 45 minuten een zonsopgang aan de horizon verschijnen. Op dat moment veranderde de donkere leegte plots in een verblindend licht. Maar voordat Wolf goed en wel gewend was aan de ‘dag’, stortten hij en Anatoly weer de duisternis in. Het is moeilijk voor te stellen dat iemand zijn hoofd koel kan houden in die situatie.

Gelukkig wisten de astronauten uiteindelijk een nieuwe ingang tot het ruimtestation te improviseren. Daardoor kan Wolf zijn ervaringen meer dan vijftien jaar later nog navertellen in deze adembenemende podcast van Radiolab. Het prachtige interview zorgt ervoor dat je jezelf even buiten de Mir waant. Om je vervolgens meer dan ooit gelukkig te prijzen dat je met beide voeten veilig op de aarde staat.


Dave Wolf tijdens een meer recente ruimtewandeling, buiten de Endeavour in July 2009. (Nasa)