De VS hebben een nieuwe officiële taal: onbegrijpelijk schreeuwen. Het tijdschrift Onze Taal plaatste zondag in hun webrubriek taalnieuws op internet een link naar een filmpje over de nieuwe taal (zie hieronder). Fantastisch toch, dat er mensen zijn die zich bezighouden met zulke filmpjes maken. Het laat zien wat je allemaal wel niet kan beweren door overal en nergens beelden vandaan te toveren, citaten uit hun context te knippen en een nette mevrouw als nieuwslezer op te voeren.

Vooral de beelden in het klaslokaal vond ik erg grappig. Een docent Engels als tweede taal, met een onmiskenbaar Frans accent, zegt dat zijn leerlingen ook moeten leren schelden. Ondertussen zie je op de achtergrond roodaangelopen Chinese, Arabische en Germaanse volwassenen elkaar vol overgave verbaal de grond in boren. Maar gelijk heeft hij: schelden hoort erbij zodra je het klaslokaal verlaat en de arena van de verkeerscommunicatie betreedt.


Incomprehensible Shouting Named Official U.S. Language

Dumpgevaar
LEES OOK

Dumpgevaar

China laat ruimtepuin terug op aarde vallen zonder enig idee te hebben waar het landt. Is dat verantwoord?

Het verschilt trouwens per land of cultuur wat het hardste aankomt. Mediterrane types krenk je het meest door hun moeder te beledigen, Duitsers verwijzen graag naar de anale zone en in Nederland schelden we het liefst met het mannelijke geslachtsdeel. Uniek voor Nederland zijn de ziektescheldwoorden, zoals teringlijer of kankertrut. En af en toe hoor je in het Amsterdamse nog wel eens een bloem voorbij komen: de achterlijke gladiool.