Laten we er eerlijk over zijn: de gemiddelde natuurkundestudent staat niet te springen van enthousiasme als zijn of haar collegedag om half negen ’s ochtends begint. Het vooruitzicht van anderhalf uur lang krijtbordstaren en formuleworstelen is toch minder verleidelijk dan een warm bed en een mooie droom.

Toch heb je van die docenten waarvoor je wél ’s ochtends je bed uit springt. Tot dat kaliber behoort professor Walter Lewin. De ondertussen gepensioneerde natuurkundige was een ware held onder zijn studenten omdat hij van elk college een feestje wist te maken.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Tijdens het bovenstaande college klimt Lewin bijvoorbeeld op een grote slingerende bal om de slingertijd mét en zonder zijn massa te testen (vanaf 46:25). Op andere momenten liet hij vijftien kilo zware kogels voor zijn neus op en neer zwiepen. Of hij racete met een door koolstofdioxidegas aangedreven fiets van het podium af.

Bovenstaande video maakt deel uit van Lewins collegereeks over mechanica. Het instapniveau van deze reeks is geschikt voor de beginnende natuurkundestudent (en dus voor iedereen die natuurkunde had in zijn eindexamen). Geïnteresseerden kunnen de hele reeks vinden op de website van MIT. Voor wie liever alleen de hoogtepunten uit Lewin’s lessen wil zien, is zijn promofilmpje op de YouTube-account van MIT een goede aanrader.