Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Roy Lindelauf, bijzonder hoogleraar militaire AI bij Tilburg University.
‘Toen ik jong was, hield ik erg van sporten, maar ik was ook goed in wiskunde. Ik was dus op zoek naar een combinatie tussen iets technisch en actiefs, en werd uiteindelijk Apache-helikopterpiloot. Ik ben onder meer uitgezonden naar Bosnië, maar door een medische aandoening mocht ik niet meer vliegen.
Daarom ben ik terug in Nederland lucht- en ruimtevaarttechniek en wiskunde gaan studeren. Missievliegen vond ik destijds heel leuk, maar wiskunde vond ik bijna net zo spannend, omdat het een abstracte ontdekkingsreis is.
De enorme AI-hype zie je nu ook in het militaire domein: ‘Soms denk ik: waar zijn we mee bezig?’
Van nucleaire wapens tot het opsporen van terreurgroepen: kunstmatige intelli ...
Mijn grootste moment van inzicht beleefde ik in 2005 tijdens een stage op de Naval Postgraduate School, een onderzoeksuniversiteit van de United States Navy in Monterey, Amerika. Op dit instituut werd toen al veel gebruik gemaakt van de speltheorie, een tak van de wiskunde waarin het nemen van beslissingen centraal staat.
Mijn stage voltrok zich in de periode na 9-11 waarin naarstig werd gezocht naar Osama Bin Laden en andere terroristen in een zeer uitgestrekt gebied in Afghanistan. Er werden speciale eenheden ingezet die weer gebruik maakten van drones, en deze moesten zo goed mogelijk worden verdeeld en ingezet.
Met behulp van de speltheorie werden modellen gemaakt waarin ook culturele parameters meetelden. Stel dat iemand zich in het dorp zou verstoppen, in welke mate zou de lokale bevolking iemand zou verraden of juist beschermen?
Ik zag met eigen ogen hoe met die theorie slimme en strategische keuzes werden gemaakt, en realiseerde me dat dit een zeer effectieve vorm van ondersteuning is voor de besluitvorming. Hoewel ik geen officiële documentatie over deze missie heb gezien, heb ik begrepen dat dankzij de speltheorie operaties efficiënter konden worden ingericht.’