Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer Quirijn de Mast, internist aan het Radboudumc in Nijmegen en onderzoeker bij de KCMC-universiteit in Tanzania.

‘Het Radboudumc werkt al tientallen jaren samen met de KCMC-universiteit in Tanzania. In mijn onderzoekslijn onderzoeken we het immuunsysteem en de factoren die de werking ervan beïnvloeden. Juist in Tanzania is dat relevant en interessant, omdat de ziektepatronen er snel veranderen onder invloed van urbanisatie en een veranderende levensstijl.

We zien met name een toename van welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en chronische ontstekingsziekten. Door economische groei, verstedelijking en een grotere beschikbaarheid van bewerkt voedsel kiezen mensen in Afrika steeds vaker voor een Westers voedingspatroon. Om beter te begrijpen wat dit betekent voor het immuunsysteem, hebben we gedurende twee weken 77 mannen – deels uit de stad, deels van het platteland – driemaal daags een maaltijd gegeven.

Stop op mRNA-onderzoek vertraagt de ontwikkeling van goedkope medicijnen
LEES OOK

Stop op mRNA-onderzoek vertraagt de ontwikkeling van goedkope medicijnen

MRNA is niet alleen een vaccintechnologie, je kunt er ook de beste en duurste medicijnen ter wereld voor iedereen betaalbaar mee maken.

Quirijn de Mast

Op de uitlopers van de Kilimanjaro, op bijna 2000 meter hoogte, zette ons team een pop-uprestaurant op waar de deelnemers kwamen eten en onderzocht werden. Daar kreeg ik een moment van inzicht. Al na twee weken leidde een overstap van een traditioneel Afrikaans dieet, rijk aan groenten, vezels en gefermenteerde producten, naar een Westers voedingspatroon tot verhoogde ontsteking, verminderde afweer tegen ziekteverwekkers en activatie van processen die typerend zijn voor welvaartsziekten. Andersom bleek het traditionele dieet juist gunstige effecten te hebben: bij deelnemers die overstapten op dit voedingspatroon zagen we een afname van ontstekingsstoffen. Sommige effecten waren zelfs vier weken later nog zichtbaar – een aanwijzing dat kortdurende voedingsveranderingen langdurige invloed kunnen hebben. Dit onderzoek, dat we hebben gepubliceerd in Nature Medicine, laat zien hoe krachtig voeding het immuunsysteem beïnvloedt.’