Misschien is het toeval, maar een week nadat scheikundige Maaike Kroon vorig jaar tot New Scientist Wetenschapstalent gekroond werd, kreeg ze een aanbod om naar het Petroleum Institute in Abu Dhabi te komen om daar haar eigen onderzoeksgroep op te zetten.

Een oorzakelijk verband tussen deze twee gebeurtenissen is moeilijk aannemelijk te maken, maar het duidt er wel op dat men het in de Verenigde Arabische Emiraten met ons eens is dat de Lage Landen barsten van het wetenschappelijk talent.

Winnares Maaike Kroon met initiatiefnemer Jim Jansen en juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan. Foto: Mats van Soolingen
Maaike Kroon met Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist) en Alexander Rinnooy Kan (juryvoorzitter New Scientist Wetenschapstalent 2015). Foto: Mats van Soolingen

Progressie in de wetenschap wordt niet alleen gemaakt door de usual suspects, maar juist ook door nieuwe gezichten. In Delft knutselen jonge mensen dag in dag uit aan de quantumcomputers en in Leuven zoeken ze keihard naar een oplossing voor de obesitasepidemie. Die jonge toppers verdienen ook wel eens een podiumplek.

Hoe kom je aan je microbioom?
LEES OOK

Hoe kom je aan je microbioom?

Het verhaal gaat dat ons darmmicrobioom al bij de geboorte wordt bepaald. Nu wordt duidelijk dat factoren later minstens zo belangrijk zijn.

Om die reden zijn we vorig jaar de verkiezing van New Scientist Wetenschapstalent begonnen en om die reden zetten we deze prille traditie dit jaar dan ook voort.

Achttien universiteiten

De achttien universiteiten uit België en Nederland dragen momenteel hun jonge talenten aan. Deelnemers moeten op of na 1 januari 1980 geboren zijn en op of na 1 januari 2010 gepromoveerd zijn.

Uit alle aangedragen kandidaten zal New Scientist 25 toptalenten selecteren. Criteria voor die selectie zijn wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie van hun werk. Ook de originaliteit én de mate van popularisatie van het onderzoek spelen een rol.

De geselecteerde kandidaten zullen gepresenteerd worden in de New Scientist die op 25 augustus in de winkel ligt. Vanaf dat moment heeft het publiek twee weken de tijd om te stemmen op hun favoriet.

Op 22 september zal het New Scientist Wetenschapstalent 2016 worden bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie in Hotel Casa 400 in Amsterdam. Op die avond geven neuropsycholoog Erik Scherder en psychiater Iris Sommer een lezing over ons brein. Bovendien krijgen de vijf best scorende kandidaten de kans hun onderzoek te presenteren.

Om de winnaar te bepalen, wordt het publieksoordeel gecombineerd met de – even zwaar tellende – keuze van de jury, die dit jaar wordt voorgezeten door Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Rik Torfs, (rector KU Leuven). Peters en Torfs zullen in hun keuze worden bijgestaan door Liesbet Geris (voorzitter Jonge Academie Vlaanderen), Huib de Jongh, (rector Hogeschool van Amsterdam en hoogleraar Universiteit Twente) en ondergetekende.

Hopelijk vinden we in september net zo’n talent als Maaike Kroon – en kunnen we dan iets langer van zijn of haar bedrevenheid in onze eigen Lage Landen genieten.