Voor deze blog moet je even goed gaan zitten. Gelukkig doe je dat waarschijnlijk al, bijvoorbeeld op een bureaustoel, of op de bank met een laptop op schoot. Maar zit je eigenlijk wel echt goed? Raakt jouw lichaam wel het oppervlak van de stoel?

Het lijkt misschien een onnozele vraag, maar als je de natuurkundeboeken erop naslaat, duikt een verrassend antwoord op. Je zitvlak maakt geen contact met je stoel. In plaats daarvan stoten de elektronen van jouw lichaam en de elektronen de stoel elkaar af. Die afstotende kracht zorgt ervoor dat je boven de stoel ‘zweeft’.

Deze zeven scheikundige ideeën gaan de wereld veranderen
LEES OOK

Deze zeven scheikundige ideeën gaan de wereld veranderen

Steeds slimmere scheikundige manieren om moleculen te manipuleren brengen ons allerlei vormen van vooruitgang. We lichten zeven van de meest veelbelov ...

Dat zou een knap kunstje zijn, maar wellicht is deze uitleg te kort door de bocht. Ook bij zoiets simpels als zitten, spelen quantummechanische effecten een rol. Henry Reich, de bedenker van het YouTube-kanaal Minute Physics, weet de hele kwestie in minder dan twee minuten uit te pluizen. In het bovenstaande filmpje laat hij met behulp van simpele, grappige tekeningen zien dat je misschien toch goed zit. Uiteindelijk ligt het aan je definitie van contact. Maar een natuurkundige, sluitende definitie van ‘contact’ bedenken? Ga er maar aan staan.