12-daagse Sterrenkunde- en eclipsreis naar Chili VOL

We gaan naar Chili met Govert Schilling en Marieke Baan. Sterrenkijken in de woestijn en een ringvormige zonsverduistering bekijken. Het is een exclusieve reis voor de lezers van New Scientist.

Very Large Telescope
Very Large Telescope
Very Large Telescope
Very Large Telescope
Annular_Solar_Eclipse_May_10_2013_Northern_Territory_Australia
Ringvormige eclips
ALMA
ALMA

Tijdens onze spectaculaire exclusieve lezersreis kunt u een ringvormige zonsverduistering waarnemen en de beroemde telescopen bezoeken waarmee sterrenkundigen de ene na de andere belangrijke ontdekking doen.

De reis vindt plaats onder leiding van Marieke Baan, voorlichter van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie, en de van televisie bekende sterrenkundejournalist Govert Schilling.

U krijgt een uniek kijkje achter de schermen van de observatoria in Chili, inclusief uitgebreide toelichten en rondleidingen door astronomen. U komt op plaatsen waar anders alleen beroepssterrenkundigen mogen komen. Zo kijkt u rond op het platform van de beroemde Very Large Telescope en staat een bezoek aan het indrukwekkende ALMA-observatorium op het programma.

U speurt daarnaast zelf de spectaculaire zuidelijke sterrenhemel af tijdens een avondje sterrenkijken in de woestijn, een hemel zoals je die in Nederland nooit te zien zult krijgen. Bovendien kunt u tijdens deze reis op 26 februari in het zuiden van Chili een spectaculaire ringvormige eclips waarnemen – een unieke kans die u niet mag missen.

Tot slot verkent u de omgeving van het stoffige en gezellige backpackersstadje San Pedro de Atacama, met zoutmeren, flamingo’s, de spectaculaire Tatio-geisers en prachtige rots- en zoutsteenformaties.

Wanneer: 23 februari t/m 6 maart 2017
Waar: De Atacama-woestijn en San Pedro de Atacama, Chili
Groepsgrootte: maximaal 25 deelnemers
Prijs: € 5345,- (abonneeprijs) € 5415,- (niet abonneeprijs)
Boeken: Deze reis is vol.

Programma:

Dag 1

Vlucht van Amsterdam via Parijs naar de Chileense hoofdstad Santiago.

Dag 2

’s Morgens aankomst in Santiago de Chile. In de middag stadsbezichtiging met onze privé-touringcar. Overnachting in hotel Diego de Almagro in het centrum van Santiago. Diner.

Dag 3

Rond het middaguur vlucht zuidwaarts van Santiago naar Balmaceda in Chileens Patagonië en korte rit met onze touringcar naar Coyhaique in de Andes. We rijden door een karakteristiek natuurgebied op de grens van de beboste Andes en de Patagonische vlakte oostelijk van de Andes. Overnachting en diner in hotel Diego de Almagro in Coyhaique. Avondlezing over de ringvormige zonsverduistering.

Dag 4

We nemen aan het eind van de ochtend de eclips vanaf een goed standpunt waar. Van Balmaceda vliegen we terug naar Santiago. Diner en overnachting in hotel Holiday Inn Airport.

Dag 5

Ochtendvlucht van Santiago naar Calama in Noord-Chili. Met onze privé-touringcar naar San Pedro de Atacama, midden in de legendarische, hooggelegen woestijn van Atacama. In San Pedro overnachten we in hotel Tulor, om de hoek van het mooie, onverharde centrale straatje Calle Caracoles. Avondlezing over de zuidelijke sterrenhemel.

Dag 6

Schitterende dagexcursie met kleine busjes in de zeer bijzondere omgeving van San Pedro, waarbij we hoog in de Andes gelegen vulkaanmeren, de Salar de Atacama met zijn flamingo-kolonie en een aantal eenzame dorpjes bezoeken.

Dag 7

In de vroege ochtend rijden we naar de beroemde geisers van El Tatio, die bij zonsopkomst het actiefst zijn. Daar kan ook gezwommen worden in het mineraalrijke bronwater. In de namiddag volgt een bezoek aan de sprookjesachtige Valle de la Luna. Hoog op een zandduin beleven we een kleurrijke zonsondergang (camera’s mee!). De avondlezing gaat over de ALMA-telescoop.

Dag 8

Vandaag bezoeken we de ALMA-installaties. We gaan naar het basisstation maar ook, met speciaal vervoer, naar de high site met de antennes, die normaal niet toegankelijk is. Indien er nog tijd overblijft kunt u San Pedro verder verkennen. ’s Avonds laat gaan we zelf sterrenkijken door grote telescopen in het telescopenpark van de astronoom Alain Maury, iets ten zuiden van San Pedro.

Dag 9

Met onze privé-touringcar rijden we naar Antofagasta aan de Grote Oceaan. Onderweg lunch en stops bij een aantal mooie plekken in de woestijn. Overnachting in hotel NH ex Radisson in Antofagasta. Avondlezing over Paranal/VLT/E-ELT.

Dag 10

‘s Ochtends bezoek aan ESO’s Paranal-sterrenwacht. Na de lunch brengen we een bezoek aan het mijnmuseum en vroeg diner. In de avond terugvlucht naar Santiago, waar overnachting in hotel Holiday Inn Airport.

Dag 11

Tijd om uit te slapen voor de lange vlucht per Air France naar Amsterdam.

Dag 12

Aankomst in Amsterdam

 

labrys-logo-2016