Sterrenkundefanaten kunnen hun hart ophalen deze week. Na de volledige zonsverduistering van aflopen dinsdag, volgt op zaterdag 17 november een nieuw spektakel. Dankzij de jaarlijkse Leonidenregen verschijnen talloze vallende sterren aan de hemel.
We danken de sterrenregen aan de komeet Tempel-Tuttle, die elke 33 jaar door de baan van de aarde vliegt. Een komeet laat in zijn pad een spoor van stof en gruis achter. Eens per jaar kruist de aarde met het spoor van Tempel-Tuttle. Een deel van het gruis zal in de aardatmosfeer terechtkomen, waarbij een enorme hitte ontstaat. Daardoor verbranden de steentjes volledig. Wij zien dat als een korte flits aan de donkere hemel – beter bekend als een vallende ster.
Ieder mens een persoonlijk dieet
Gezondheidseconoom Milanne Galekop onderzocht gepersonaliseerde diëten. Zijn die echt de moeite en de kosten waard?
De Leonidenregen heeft zijn piek op zaterdag, vroeg in de ochtend. Onder ideale omstandigheden zullen er tot wel 25 meteoren per uur te zien zijn. De maan is gelukkig geen spelbederver. Omdat er alleen een kleine sikkel zichtbaar is, zal het maanlicht niet veel storen.
Mocht het weer op zaterdag roet in het eten gooien, dan zijn de kansen om de vallende sterren te zien nog niet verkeken. Elk jaar zijn er zo’n 4,5 dagen rond het maximum Leoniden-meteoren te zien. Ook op vrijdagavond kunnen we dus alvast een hoopvolle blik op de hemel werpen.
Ans Hekkenberg
Afbeelding: wikimedia commons/C.m. Handler