Prehistorische potscherven uit Libië bewijzen dat rondtrekkende volken in Afrika zo’n 7000 jaar geleden al melk dronken. Onderzoekers van de universiteit van Bristol ontdekten vetresten van melkproducten in het aardewerk.

De Sarahawoestijn was 7000 jaar geleden niet zo droog als nu. Archeologische vondsten laten zien dat nomadische volken met hun vee rondtrokken en af en toe ergens een kamp opzetten. Uit wandschilderingen blijkt dat die mensen hun dieren en vee erg belangrijk vonden, maar het was niet eerder duidelijk dat het vee hen niet alleen vlees maar ook melk leverde.

Het onderzochte aardewerk levert ook inzicht in wanneer mensen melk hebben leren verdragen. Mensen kunnen melk drinken dankzij een gen dat de vertering van lactose aanstuurt, maar dat gen hebben we niet altijd gehad. Het gen is waarschijnlijk langzaam ontwikkeld nadat prehistorische volken melkproducten gingen gebruiken. Een van de onderzoekers, archeoloog Richard Evershed, zegt in Nature dat de rondtrekkende prehistorische volken eerst misschien de melk bewerkten tot yoghurt, zodat die minder lactose bevatte en beter te consumeren was.

Een pijnlijk dossier
LEES OOK

Een pijnlijk dossier

Pijn is een heikel punt in de geneeskunde. In dit dossier: wat pijn is, de emotionele kant van pijn, en mogelijke therapieën.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Nature.