FC Barcelona staat onder voetbalfans bekend om zijn tiki-taka-voetbal, waarbij de spelers elkaar in hoog tempo op korte afstand de bal toespelen. De Spaanse club vormt met dat spel volgens statistici een uitzondering. Ze vergeleken de spelpatronen van Europese voetbalclubs en vonden uit dat Barça als enige een unieke stijl van voetballen heeft.

Alle Europese topclubs voetballen op dezelfde manier, behalve FC Barcelona. Dat concluderen statistici van het Qatar Computing Research Institute en het Spaanse Telefonica Research. Ze onderzochten patronen in de manier waarop spelers van verschillende clubs elkaar de bal toespelen en kwamen erachter dat alleen het spel van Barça sterk afwijkt van de rest. De resultaten van het onderzoek zijn te lezen in een online voorpublicatie.

Totaalvoetbal

In de geschiedenis van het voetbal waren er regelmatig teams die bekend stonden om hun unieke speelstijl. Een beroemd voorbeeld daarvan is het ‘totaalvoetbal’ waar het Nederlands elftal in de jaren ’70 furore mee maakte. De laatste decennia lijkt er echter sprake te zijn van nivellering van de verschillende speelstijlen, mede doordat er steeds meer kruisbestuiving is tussen teams uit verschillende landen en steden.

Een ander soort ruimterace
LEES OOK

Een ander soort ruimterace

De volgende fase van de verkenning van de maan wijkt qua ambitie, doelstelling en het enorme aantal geplande missies sterk af van de missies van de ja ...

Om te zien of er nog teams bestaan met een unieke speelstijl, bestudeerden de statistici het spel van clubs uit de hoogste divisies in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje. Ze onderzochten hoe vaak bepaalde patronen in de passing van de teams voorkomen. Het patroon ABCA betekent bijvoorbeeld dat speler A de bal naar speler B trapt, B naar C en C weer terug naar A.

Barcelona heeft volgens statistici als enige voetbalclub een eigen speelstijl. Foto: Christopher Johnson.

Uit de analyse bleek dat de verschillende patronen die met drie passes mogelijk zijn, bij alle clubs min of meer even vaak voorkomen. Maar er is één belangrijke uitzondering. De Spaanse topclub FC Barcelona gebruikt relatief veel vaker ABAC- en ABCB-patronen dan andere clubs. Daarentegen hebben de Catalanen een sterke afkeer van ABCA- en ABCD-patronen.

Volgens de statistici toont hun onderzoek aan dat het spel van FC Barcelona niet uit talloze willekeurige passes bestaat, maar een zorgvuldig opgebouwde structuur heeft. In vervolgonderzoek willen ze de spelpatronen relateren aan uitkomsten van wedstrijden en zoeken naar verschillen tussen thuis- en uitspelende teams. Ook hopen ze het onderzoek op individuele spelers toe te spitsen.

Champions league

FC Barcelona is dit seizoen in de Champions League een van de tegenstanders van Ajax. Vanavond spelen de Amsterdammers eerst tegen Paris Saint Germain, een club die volgens het onderzoek een in alle opzichten doorsnee stijl van passen heeft. Barça speelt vanavond tegen het Cypriotische Apoel Nicosia, dat net als Ajax niet voorkomt in het onderzoek.

Lees ook: