Een app die een veilige toegang tot websites regelt, heeft een tweede prijs gewonnen bij de hackersconventie DEFCON 19. De app is ontwikkeld door de Nederlandse organisatie Surfnet.


Met de app genaamd tiqr kunnen gebruikers veilig inloggen zonder dat ze ingewikkelde codes moeten intypen of wachtwoorden hoeven prijs te geven. Dat leverde de tweede prijs op in de ‘Develop for Privacy Challenge’ bij de grote hackersconventie in Las Vegas. Surfnet, dat in Nederland het computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek beheert, ontwikkelde de app voor zijn miljoen eindgebruikers. De app is beschikbaar voor zowel iPhone als telefoons met android.

'AI-onderzoekers zijn net middeleeuwse alchemisten'
LEES OOK

'AI-onderzoekers zijn net middeleeuwse alchemisten'

Informaticus Frank van Harmelen is optimistisch over de toekomst van AI, maar vindt wel dat we ­duidelijke grenzen moeten stellen.

Uitgangspunt van het systeem is dat vrijwel iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon met camera bij zich draagt. Nadat iemand de app activeert, klikt hij op de website op het tiqr-logo. Dat resulteert in een QR-tag, een vierkant bestaande uit witte en zwarte vakjes. De gebruikers scant met de camera van zijn telefoon de QR-tag, waarna de app zowel inlognaam als het adres van de website toont. Daarmee kan de gebruiker nagaan dat hij niet op een valse ‘fishing’-site inlogt. Vervolgens vraagt de app om een pincode. Hij verstuurt die, waarna het beveiligde deel van de website op de computer toegankelijk is.

Het idee voor tiqr is nog geen jaar oud. In december 2010 demonstreerde Surfnet, met medewerking van ICT-bedrijven Egeniq en Stroomt, een eerste prototype.

Erick Vermeulen