Bloedprikken kan binnenkort een stuk gemakkelijker zijn. Australische onderzoekers hebben een apparaat gemaakt dat precies laat zien waar de aderen zich verstoppen.

Bloedprikken is lang niet zo moeilijk  meer.  Bron: Rode Kruis Australië
Bloedprikken is lang niet zo moeilijk meer. Bron: Rode Kruis Australië

De uitvinding kan een uitkomst zijn voor mensen die ‘moeilijk te prikken’ zijn, en daardoor slechte ervaringen hebben met bloedafname voor controles of donatie. De makers van het apparaat hopen dat hun vondst het bloedprikken zozeer vergemakkelijkt, dat mensen een lagere drempel ervaren om hun bloed te laten controleren of zelfs te doneren.

Bloedprikken met lichtgevende aderen

Het apparaat schijnt nabij-infraroodlicht op de arm. Hemoglobine, een eiwit dat in menselijk bloed voorkomt, absorbeert het licht. Het apparaat laat de absorptie zien als een geprojecteerd plaatje op de huid, dat aderen en bloedvaten direct aan het licht brengt.

Een pijnlijk dossier
LEES OOK

Een pijnlijk dossier

Pijn is een heikel punt in de geneeskunde. In dit dossier: wat pijn is, de emotionele kant van pijn, en mogelijke therapieën.

Het Australische Rode Kruis test het apparaat momenteel op bloeddonoren, en controleert hoe de technologie de donorervaring verandert. De vraag is bijvoorbeeld of donoren die met deze techniek geprikt zijn, meer waarschijnlijk terugkeren. Zeshonderd ervaren donoren en driehonderd nieuwe donoren zullen deel uitmaken van de proef.

Lees ook: