In Bajkonoer, Kazchstan is vanmiddag de Russische Sojoez-ruimtecapsule gelanceerd. Aan boord: Tim Peake, de eerste Engelse astronaut die vliegt onder de vlag van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

soyuz_tma-19m_crew_members_greeting_audience_at_the_launch_pad-1200x801Als alles volgens plan verloopt, bereikt hij vanavond het internationale ruimtestation ISS, samen met de Russische kosmonaut Yuri Menchenko en Nasa-astronaut Timothy Kopra.

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren
LEES OOK

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren

Ondanks hun ogenschijnlijke alledaagsheid is er nog veel onbekend over wolken en hun invloed op ons klimaat. De Europees-Japanse Earthcaresatelliet mo ...

De Sojoez neemt de ‘snelle route’ op weg naar het ISS, waarbij de raket precies op tijd gelanceerd wordt om het ruimtestation te bereiken op het moment dat het overvliegt. Als ze hun aansluiting missen, zitten Peake en zijn mede-astronauten twee dagen in de krappe Sojoez terwijl ze het ISS inhalen.

Thee en marathon

Peake zal zes maanden in het ISS doorbrengen als onderdeel van de Principia-missie, die als doel heeft de interesse in wetenschap en technologie in het Verenigd Koninkrijk te stimuleren. Hij zal niet alleen experimenten uitvoeren en onderhoud aan het station uitvoeren, hij zal ook typisch Britse activiteiten ondernemen als theedrinken en de marathon van Londen lopen – op een loopband.

screen-shot-2015-12-15-at-11.04.18-1200x800

Peake is de zesde Brit in de ruimte. De eerste was scheikundige Helen Sharman, die met het Russische ruimtestation Mir in 1991 vloog, als onderdeel van het project Juno, een gezamenlijk gefinancierde missie van Rusland en een privaat consortium. Zij werd opgevolgd door de in Engeland geboren astronauten Michael Foale, Piers Sellers en Nicholas Patrick, die allen het Amerikaanse staatsburgerschap hadden aangenomen en met een Nasa-missie vlogen, en Richard Garriott, een gamedeveloper die naar het ISS ging als ruimtetoerist.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees ook: