Wageningen (NL) – De huisvlieg vormt niet alleen een irritante verschijning, maar ook een bron van besmetting. In een windtunnel onderzocht Renate Smallegange hoe je het beste de vliegen in de val lokt.


De keuze van lokmiddelen voor een goede vliegenval is maatwerk, zo concludeert de biologe Renate Smallegange tijdens haar promotie-onderzoek. Zowel de verlichting als de geuren in de ruimte waar een val staat, bepalen het succes.
Overdag kun je het beste vliegen vangen. Dan zijn ze het actiefst. De beste vliegenlokkende parfums zijn kippenmest, licht bedorven varkens- en kippenvlees, brood gedrenkt in melk of water en een mengsel van melkpoeder, suiker en gist. Dergelijke parfums zijn onweerstaanbaar voor de huisvliegen, ongeacht hun leeftijd, geslacht of hongerigheid.
In het donker hebben dergelijke parfums geen effect. Dan blijkt ultraviolet licht een effectief lokmiddel, tenminste, op vliegen die minstens drie dagen oud zijn. Dat licht kan de vliegen bijvoorbeeld naar een elektrocutierooster lokken. De aanwezigheid van ultraviolet licht maakt vreemd genoeg de aantrekkingskracht van geuren een stuk minder.
Voor de voedingsmiddelenindustrie vormen vliegen een probleem. De bestrijding is lastig en zeker in die industrie werk je liever niet met insecticiden. Een onweerstaanbaar lokmiddel dat een vlieg in een dodelijke val lokt, lijkt dan ook ideaal. Volgens Europese richtlijnen mogen in voedingsmiddelenfabrieken geen vliegen rondzwermen.
In ruimten die al bezwangerd zijn met sterke geuren, en dat komt nogal eens voor in de voedingsmiddelenindustrie, falen de meeste van de succesvolle geuren die Smallegange onderzocht. Alleen bedorven kippenvlees oefent dan nog enige aantrekkingskracht uit op de hongere, geslachtsrijpe vliegenvrouwtjes.

Erick Vermeulen