Wie wil ontsnappen uit een brandend gebouw doet er goed aan niet samen te werken met anderen. Dat concluderen wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven op basis van van simulaties van menselijk gedrag. De onderzoekers publiceerden resultaten van die simulaties afgelopen maart op de wetenschappelijke voorpublicatiesite arxiv.org.

De wetenschappers bekeken het gedrag van mensen in een noodsituatie waarbij nooduitgangen niet op zicht te vinden zijn. De resultaten bevestigen een eerdere studie die door Finse wetenschapper werd uitgevoerd met echte proefpersonen. Daaruit bleek dat mensen die moesten ontsnappen uit een gang met twee uitgangen, vaker succes hadden als zij er zelf op uittrokken en niet samenwerkten met anderen.

'Mensen zijn huiverig voor onbekend voedsel'
LEES OOK

'Mensen zijn huiverig voor onbekend voedsel'

Cagla Cinar onderzoekt onze afkeer van onbekend voedsel. Want waarom eten mensen bijvoorbeeld niet graag een reep gemaakt van insecten?


Ontsnappen uit een brandend gebouw is makkelijker als je niet samenwerkt. Wikimedia Commons.

Verklaring
De Eindhovense simulaties tonen nu hetzelfde aan, maar geven ook een mogelijke verklaring. Volgens de onderzoekers zorgen grotere groepen voor opstoppingen bij de uitgang, waardoor minder mensen veilig buiten komen. Mogelijke andere verklaringen, zoals dat in samenwerkende groepen onenigheid kan ontstaan die voor vertraging zorgt, werden door de simulatie niet meegenomen.

George van Hal