Amerikaanse archeologen hebben ontdekt dat de bewoners van het oude Pompeï een exclusieve menukaart kenden. De Romeinen aten onder andere giraffes, flamingo’s en zee-egels.

Archeologen van de universiteit van Cincinnati vonden tijdens een opgraving een aantal gebouwen die ooit dienst deden als restaurant. De gebouwen stamden uit de zesde eeuw voor Christus. De archeologen vonden in de toiletten en afvoer van de restaurants gemineraliseerde voedselresten en uitwerpselen.

Flamingo met olijven

Wie heeft trek? Het dijbeen van de giraffe stond in Pompeï op de menukaart . Bron: Wikimedia Commons/Luca Galuzzi
Wie heeft trek? Het dijbeen van de giraffe stond op de Pompeïsche menukaart.
Bron: Wikimedia Commons/Luca Galuzzi

Het onderzoeksteam traceerden in de resten veel gebruikelijke producten zoals granen, olijven, vis, noten en eieren. Daarentegen vonden ze in sommige, waarschijnlijk meer exclusieve restaurants ook resten van zee-egels, flamingo’s en het dijbeen van een giraffe. Ook wisten de onderzoekers enkele exotische kruiden te identificeren.

‘Gevangenisstraffen  zijn niet constructief’
LEES OOK

‘Gevangenisstraffen zijn niet constructief’

Veel mensen denken dat je criminelen het beste kunt straffen met een gevangenisstraf. Maar met een enkelband of taakstraf bereik je meer, stelt crimin ...

De vondst bewijst dat de Pompeïers veel producten importeerden. Het feit dat de resten in een schijnbaar ‘gewoon’ restaurant zijn gevonden, bewijst volgens de onderzoekers dat het dieet van de middenklasse toentertijd verrassend rijk en divers was.

Het oude Pompeï verdween bijna tweeduizend jaar geleden, toen de vulkaan Vesuvius uitbarstte en de oude stad vernietigde. Tijdens de hoogtijdagen van Pompeï woonden zo’n 20.000 mensen in de stad.