Los Alamos (VS) – Het plaatsje Los Alamos in New Mexico wordt geteisterd door brand. Een vuurstorm raasde door het dorp en vernielde minstens honderd huizen.


Het plaatsje Los Alamos verwierf wereldfaam door het laboratorium daar, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog natuurkundigen werkten aan het Manhattan Project, ofwel de ontwikkeling van de eerste atoombommen. Het laboratorium is nog steeds de belangrijkste werkverschaffer in de kleine gemeente.
President Clinton heeft inmiddels New Mexico tot een rampgebied verklaart. Angst voor ontploffingen van chemische of radioactieve materialen hoeft de bevolking niet te hebben. Die zijn allemaal veilig opgeborgen. Een enkel laboratoriumgebouw is beschadigd, maar ernstigere beschadigingen van de laboratoria hebben zich niet voorgedaan.
Het vuur is moedwillig aangestoken om struikgewas te verwijderen. Helaas raakten de boswachters de controle over het vuur kwijt. Het vuur heeft zich fors uitgebreid, geholpen door de wind die snelheden van meer dan tachtig kilometer per uur bereikt. Daardoor groeide de brand uit tot een vuurstorm. Inwoners van Los Alamos ontvluchtten het plaatsje of zijn geëvacueerd. De laboratoria zijn gesloten.

Erick Vermeulen