Valencia (ES)- Restaurants in Valencia in Spanje leveren straks een deel van de brandstof voor het openbaar vervoer van de stad.


De gemeenteraad van Valencia wil een fabriek bouwen die bakolieresten van restaurants, bedrijven en huishoudens verwerkt tot biodiesel. In eerste instantie zal deze biodiesel dertig procent van de brandstof van de bestaande bussen vervangen. Er zijn geen aanpassingen aan de bussen nodig. In principe kunnen ze op 100% biodiesel rijden.
Belangrijkste voordeel is dat de olieresten niet meer in het riool terechtkomen en zo het waterzuiveringssysteem belasten. De biobrandstof zorgt voor een reductie of de CO2-uitstoot, omdat er minder fossiele brandstof nodig is. Bovendien is het schoner dan gewone diesel.

De fabriek moet 12.000 liter ecodiesel gaan produceren per dag. De raffinage van de olieresten bestaat uit een transverestering met kaliumhydroxide als katalysator. Tijdens het proces toegevoegd glycerine moet de filtratie van de olie vergemakkelijken. Die glycerine dient vervolgens na verwijdering voor zeepproductie.
Het project wacht nog op goedkeuring voor financiering door de Europese Commissie. Naar verwachting volgt dat besluit half juni.

Sanne Deurloo