Amsterdam (NL) – Tim de Zeeuw en Bernard Meunier winnen Frans-Nederlandse wetenschapsprijs.


De Leidse astronoom prof dr Tim de Zeeuw en de Franse chemicus prof dr Bernard Meunier hebben de Descartes-Huygens prijs gewonnen. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen reikt deze prijs jaarlijks uit aan een Nederlandse en een Franse onderzoeker voor uitzonderlijke prestaties en een actieve bijdrage aan de wetenschappelijke samenwerking tussen Frankrijk en Nederland. De prijs bestaat uit 23.000 euro ter financiering van een zes maanden durend verblijf als gastonderzoeker in respectievelijk Nederland en Frankrijk. De Zeeuw ontvangt de prijs op 10 december uit handen van de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk.
Tim de Zeeuw is een zeer gedreven en actief onderzoeker. Als hoogleraar theoretische sterrenkunde houdt hij zich bezig met astrofysica en dan in het bijzonder met theorieën over de dynamiek van sterrenstelsels. Daarnaast is hij adjunct-directeur van de Sterrewacht Leiden en directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie. De afgelopen jaren was hij een belangrijk initiatiefnemer van diverse samenwerkings-projecten met Europese astrofysici.
Bernard Meunier werkt bij de polytechnische hogeschool in Palaiseau en is tevens onderzoeksdirecteur van het nationaal centrum voor wetenschappelijk onderzoek dat zich bevindt in Toulouse. Zijn onderzoek concentreert zich op de ontwikkeling van anti-malariastoffen en anti-tumorverbindingen. Hij werkt veel samen met Nederlandse universiteiten.

Mirjam Leunissen