Een team van Nederlandse en Britse onderzoekers heeft een methode ontwikkeld waarmee rechercheurs kunnen nagaan of iemand in aanraking is geweest met cocaïne. Sterker nog, de methode onthult of iemand de drug alleen maar heeft aangeraakt, of ook heeft gebruikt. Het team publiceerde hun werk in vakblad Analyst.

Cocaïne. Bron: Wikimedia Commons
Cocaïne.
Bron: Wikimedia Commons

Iemand die de drug aanraakt, zal een vingerafdruk achterlaten waarin het product cocaïne terug te vinden is. Als je cocaïne ook daadwerkelijk gebruikt, zet je lichaam de drug om naar benzoylecgonine en methylecgonine. Deze stoffen worden vervolgens weer uitgescheiden door het lichaam. Een deel van deze afscheidingsstoffen is daardoor terug te vinden in een vingerafdruk – een duidelijk teken dat de vingerafdruk bij een drugsgebruiker hoort. Dat rapporteren de Nederlandse onderzoekers op de website van het Nederlands Forensisch Instituut.

Concentraties meten

Om de stoffen in de vingerafdruk te meten, gebruiken de onderzoekers massaspectroscopie. Deze methode meet individuele moleculen van een stof – in dit geval van de vingerafdruk. De spectrometer meet de massa van de moleculen, en de concentraties waarin de deeltjes voorkomen. Zo kunnen de onderzoekers nagaan welke stoffen in de afdruk voorkomen, en in welke verhoudingen.

‘Een overheidsbank voorkomt problemen bij een bankencrisis’
LEES OOK

‘Een overheidsbank voorkomt problemen bij een bankencrisis’

Al ons betalingsverkeer verloopt via commerciële banken. Dat kan tot grote problemen leiden, zegt rechtswetenschapper Bart Joosen.

Voordelen

Om hun methode op de proef te stellen, gebruikten de onderzoekers hem naast een regulier speekselonderzoek. Zij analyseerden de vingerafdrukken van mensen in een afkickkliniek, en legden de resultaten naast de gegevens van een speekselonderzoek. Het team vond een goede match tussen de twee methoden. Het voordeel van de vingerafdrukmethode, is dat de resultaten niet te vervalsen zijn. Een vingerafdruk is immers uniek voor elke deelnemer, dus je kunt niet stiekem die van je buurman gebruiken.

De nieuwe methode beschadigt de vingerafdruk overigens niet. Het spoor is dus nog gewoon te gebruiken voor verdere onderzoeksdoeleinden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: