Marsrover Curiosity heeft de voet van Mount Sharp bereikt. Deze berg, die in de Gale-krater ligt, is de belangrijkste bestemming voor de rover.

Curiosity struint sinds augustus 2012 het oppervlak van Mars af.
Curiosity struint sinds augustus 2012 het oppervlak van Mars af. Bron: NASA/JPL-Caltech/MSSS

De vijf kilometer hoge Mount Sharp bestaat uit verschillende lagen die de bodemevolutie van Mars verhullen. Op deze plek zal Curiosity dan ook zijn belangrijkste wetenschappelijke taken uitvoeren.  ‘Er ligt miljoenen of zelfs tientallen miljoenen jaren aan Marsgeschiedenis voor onze neus die we kunnen onderzoeken’, meldde Nasa’s Katie Stack afgelopen donderdag tijdens een persconferentie. Curiosity zal wellicht volgende week al de eerste boormonsters uit de bodem nemen.

Curiosity deelde het goede nieuws via Twitter:

Zit er een risico aan communicatie met buitenaardse wezens?
LEES OOK

Zit er een risico aan communicatie met buitenaardse wezens?

Als er intelligent buitenaards leven bestaat, is het dan een goed idee om daarmee in cont ...

De reis van Curiosity verliep overigens niet zonder horten of stoten. De rover moest eerder dit jaar zijn route veranderen omdat scherpe rotsen vier van zijn zes aluminium wielen hadden geteisterd.

Eerder succes

Om de berg te bereiken legde de rover in iets meer dan twee jaar tijd negen kilometer af. Onderweg is de rover enkele malen gestopt om de bodem te onderzoeken. Een van de belangrijkste vondsten van de rover is dat er water op Mars is, en dat er ooit micro-organismen konden leven. Curiosity zal ook onderzoeken of er organische koolstofmoleculen op Mars zijn, en hoe de planeet zijn warme, natte klimaat inleverde voor een droger milieu.

Lees ook: