Diemen (NL) – Samen met de Studiegroep Wiskunde met de Industrie en scholen wil Natuurwetenschap & Techniek een uniek experiment doen. Door regelmatige tellingen van de diverse euromunten op scholen in Nederland en Vlaanderen, moet inzicht ontstaan in de verspreiding van de euromunten.

In het januarinummer beschrijft Natuurwetenschap & Techniek wetenschapsmagazine met de Studiegroep Wiskunde met de Industrie welke processen een rol kunnen spelen bij de verspreiding van munten uit diverse landen. Hoe ziet de inhoud van onze portemonnee er over een jaar uit? Bevat die dan inderdaad veel Duitse euro's, of gaat dat niet zo snel? In februari buigen wiskundigen zich over dit complexe proces van verspreiding (diffusie) van de euromunten. Metingen op scholen moeten praktisch inzicht geven in de snelheid van dit proces.

De Studiegroep Wiskunde met de Industrie organiseert een jaarlijks terugkerende themaweek, waarin spannende en praktische problemen met wiskunde te lijf worden gegaan. De Studiegroep wordt in februari 2002 georganiseerd door het Centrum voor Wiskunde en Informatica en de Universiteit van Amsterdam. Wiskunde kan inzicht en overzicht bieden wanneer processen complex zijn. Ook het euro-experiment staat in februari op de agenda van de Studiegroep.
Voor de praktische uitvoering van dit spannende euro-experiment werken Natuurwetenschap & Techniek wetenschapsmagazine en de Studiegroep Wiskunde met de Industrie samen. In de loop van het jaar willen we metingen uitvoeren, in samenwerking met scholen, en in november doet Natuurwetenschap & Techniek verslag van het experiment. Het Rijnlands Lyceum in Wassenaar heeft zich al bereid verklaard.

Docenten die met hun klassen willen meedoen aan dit unieke experiment kunnen zich de komende maanden opgeven op de eurodiffusie-website http://www.wiskgenoot.nl/eurodiffusie. Mensen kunnen zich ook individueel aanmelden op de site. Ze krijgen dan een inlognaam en paswoord om hun klassikale tellingen in te voeren. Resultaten van tellingen zijn direct te zien. Er hebben zich zelfs al mensen uit Griekenland en de Canarische eilanden aangemeld. We willen de klassikale metingen uitvoeren op ongeveer iedere eerste maandag van de maand, van februari tot en met juni en begin september, maar vaker mag natuurlijk.

Erick Vermeulen