Vrouwen moeten zelf kunnen kiezen of ze maandelijks willen menstrueren. De methode hiervoor is veilig, simpel en goedkoop: slik je de anticonceptiepil continu zonder stopweek, dan treedt er geen maandelijkse bloeding op.Waarom nog lichamelijk en geestelijk ongemak door de menstruatie als je het kunt voorkomen, vragen Sarah Thomas en Charlotte Ellertson zich af in een opiniërend essay in het geneeskundig tijdschrift The Lancet (11 maart).

Uit Nederlands onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Contraception, blijkt dat tweederde van alle vrouwen graag minder dan een keer per maand wil menstrueren. Afhankelijk van de leeftijd zou zelfs een kwart (15 tot 19 jaar) tot de helft (49 tot 54 jaar) van alle vrouwen nooit willen menstrueren. Organon, de grootste fabrikant van anticonceptiepillen, overweegt onderzoek naar de belangstelling van vrouwen voor een pil waarmee ze zelf de frequentie van hun menstruatie kunnen regelen.

Björn Oddens van Organon licht toe: “Pilgebruiksters menstrueren een keer per maand, zodat de cyclus het meest lijkt op de natuurlijke situatie. Dankzij de menstruatie weten vrouwen bovendien zeker dat ze niet zwanger zijn. Medisch gezien is er geen probleem om de stopweek uit te stellen. Alhoewel meer onderzoek nodig is, bleek jaren geleden al dat één stopweek per drie maanden mogelijk is.”

“Leef natuurlijk, slik de pil. Minder menstrueren is veel gezonder”, is al jarenlang het credo van de Maastrichtse hoogleraar gynaecologie Hans Evers. De moderne vrouw menstrueert zo’n vierhonderd tot vijfhonderd keer; volgens Evers veel te vaak voor het vrouwelijk lichaam. Doordat vrouwen vroeger vaker zwanger waren en langer borstvoeding gaven, menstrueerden ze minder, in hun hele leven slechts zo’n veertig keer. Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat een groot aantal menstruaties de kans vergroot op medische problemen zoals goedaardige woekering van het baarmoederslijmvlies en eierstokkanker.

Niet iedereen is enthousiast over het uitstellen van de menstruatie. De Leidse gynaecologe Philomeen Wijenborg reageert terughoudend. “Zelf schrijf ik het slikken van de pil zonder stopweek alleen voor bij vrouwen die uitzonderlijk veel last van hun menstruatie hebben. De menstruatie is een belangrijk onderdeel van de vrouwelijke identiteit, zeker voor allochtone vrouwen. Sommige vrouwen vinden het verschrikkelijk dat ze bij normaal pilgebruik met stopweek geen menstruatie hebben.” Dat minder menstrueren beter voor de gezondheid zou zijn vindt ze onzin. “Je kunt tegenwoordig met pillen op alle mogelijke manieren ingrijpen in het menselijk functioneren en daar vervolgens een redenatie bij verzinnen waarom dat ‘natuurlijk’ zou zijn. Daar ben ik geen voorstander van.”

De Amsterdamse hoogleraar Ivan Wolffers, auteur van het kritische boek Medicijnen: “Als je de pil op deze manier gebruikt, is het een lifestyle-drug, op dezelfde manier als jongeren smartdrugs nemen om te feesten, of wielrenners EPO om te fietsen. Dat heeft niets met gezondheid te maken, maar met de manier waarop mensen tegenwoordig met hun lichaam willen omgaan. Dat is op zich niet erg, maar dan moet er wel objectieve informatie komen over zowel de voor- als de nadelen, zodat iedereen zelf kan kiezen. Wanneer deskundigen medicijnen gaan opdringen, is het einde zoek. Als we niet uitkijken, slikken we straks massaal preventief Prozac, voor het geval we ooit nog eens depressief worden.”


Stefan Verhaegh