Met drie paperclipgrote insecten is voor het eerst sinds 1914 een nieuwe insectenorde toegevoegd aan het reeds bestaande areaal.

Mantophasmatodea luidt de naam van een nieuwe insectenorde. In Science beschrijven Deense en Duitse onderzoekers drie insecten die zij niet binnen andere insectenorden konden onderbrengen. De insecten, met een lengte van circa twee centimeter, zijn afkomstig uit tropisch Afrika en uit het Baltische gebied.

De ontdekte insecten zijn ondergebracht in een Londens museum. De onderzoekers deelden twee van de insecten in bij verschillende soorten, en de derde zelfs bij een aparte genus, een iets meer algemene categorie. Terwijl de laatste decennia tal van zeedieren zijn gevonden die tot nieuwe orden behoorden, waren nieuw ontdekte insecten steeds weer onder te brengen bij bekende orden.

‘Het maken van leven is niets mystieks’
LEES OOK

‘Het maken van leven is niets mystieks’

De Groningse hoogleraar Sijbren Otto probeert met zijn groep moleculen in een kolfje tot leven te wekken. En dat lukt vrij aardig.

Gezien de maaginhoud lijken de insecten carnivoren te zijn. Hun leeftijd is onduidelijk. Tot de naaste verwanten behoren mogelijk de Phasmatodea, waartoe de wandelende tak behoort, maar dat is nog niet zeker.