Madison, Wisconsin (VS) – Amerikaanse wetenschappers vinden een enzym dat RNA kan activeren. De ontdekking levert een nieuwe kijk op de regulatie van genetische informatie.


Al jaren breken moleculair biologen zich het hoofd over de vraag hoe de cel bepaalt welke genetische informatie van het DNA op welk moment vrijkomt. Wetenschappers van de University of Wisconsin ontdekten een enzym dat de informatie-afgifte door DNA, in de vorm van RNA, activeert.
In de kern van iedere cel zit DNA. Het DNA bevat de informatie voor het aanmaken van eiwitten. Deze moleculen bepalen bijna alle functies in het lichaam. Om van de informatie op het DNA eiwitten te maken moet er van het DNA eerst een kopietje worden gemaakt, het RNA. Aan de hand van het RNA worden vervolgens de eiwitten geproduceerd.
Het team van teamleider Judith Kimble onderzocht twee eiwitten, GLD-2 en GLD-3 uit de microscopische worm C. elegans. Wanneer deze twee enzymen aan elkaar binden ontstaat een ander enzym dat bepaalde RNA-strengen buiten de kern activeert. De wetenschappers stonden tijdens het onderzoek voor een vreemd probleem. Het GLD-2-enzym heeft de activeringsmogelijkheid, maar kan niet aan RNA binden. Het GLD-3-enzym heeft het omgekeerde: het bindt aan RNA, maar kan het niet activeren. Combinatie van de twee enzymen bleek de sleutel tot de oplossing.


Sabrine CaspersBijschrift:

De microscopische worm Caenorhabditis elegans, afgekort C. elegans.