Rotterdam (NL) – Het Universitair Medisch Centrum Rotterdam (Erasmus MC) start in de Noord-Brabantse gemeente Rucphen een uitgebreid erfelijkheidsonderzoek. Het onderzoek richt zich op veel voorkomende ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten.


Het Erasmus MC gaat 20 juni van start met het onderzoek ERF (Erasmus Rucphen Familieonderzoek). Aan de hand van het bevolkingsonderzoek kan waardevolle informatie over de oorzaken, mogelijke preventie en behandeling van ziekten worden verzameld. Het onderzoek in Rucphen houdt zich vooral bezig met veel in Nederland voorkomende ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, geheugenstoornissen en bot- en bewegingsziekten. De rol van erfelijke factoren en omgevingsinvloeden is hierbij van groot belang.
De komende maanden zullen de inwoners van Rucphen lichamelijk onderzocht worden in het speciaal voor het onderzoek ingerichte gezondheidscentrum in de gemeente. Zo'n 2500 mensen krijgen een uitnodiging voor het onderzoek. Van de honderd families worden drie generaties (grootouders, ouders en kinderen) onderzocht. Tot de onderdelen van de test behoren onder andere een hartfilmpje, een geheugentest en een kleine bloedafname.

Sabrine Caspers