Diemen (NL) – Het euro-experiment, dat Natuurwetenschap & Techniek organiseert met de studiegroep Wiskunde met de Industrie, is snel van start gegaan. Al driehonderd mensen hebben zich opgegeven om regelmatig de munten in de portemonnee te tellen.


Mede dankzij de nodige media-aandacht voor het eurodiffusie-experiment, waarover we een artikel plaatsten in het januarinummer van Natuurwetenschap & Techniek, groeit het aantal EuroMeters snel. Mensen kunnen zich op de website van het experiment aanmelden om het komende jaar regelmatig hun munten te tellen. We hopen zo inzicht te krijgen in de snelheid waarmee munten uit de diverse eurolanden zich verspreiden. Later dit jaar zullen de resultaten worden vergeleken met wiskundige modellen van de verspreiding van munten.

Bij de metingen in België prijkt op dit moment zo’n 12% niet-Belgische munten. In Nederland, waar inmiddels de EuroMeters al de achterkant van bijna drieduizend munten hebben bestudeerd, is het aantal niet-Nederlandse euro’s ongeveer vijf procent.
Niet alleen schoolklassen en docenten, maar ook andere liefhebbers van een experiment zijn welkom om zich op de eurodiffusiesite aan te melden. Hoe meer EuroMeters zich aanmelden, des te duidelijker zal zijn hoe munten zich verspreiden. Naar verwachting zal met name in de grensstreken de muntinhoud van de portemonnee snel zeer divers zijn.

Erick Vermeulen