Parijs (F) – Als volgend jaar de Mars Express vertrekt richting rode planeet, bevindt zich aan boord mogelijk een monster van de rode verf die de dit jaar superieure bolides van Ferrari hun kenmerkende kleur geeft.


In het testcentrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in het Nederlandse Noordwijk ondergaat rode Ferrari-lak uitgebreide testen. Onderzoekers gaan na of deze verf ruimtebestendig is. Als de lak de testen doorstaat, zal een monster daarvan in september officieel in het ruimtevaartuig Mars Express worden geïnstalleerd.
In mei of juni 2003 moet de Mars Express vertrekken. Met aan boord het lakmonster van Ferrari zal het ruimtevaartuig tijdens de trip snelheden van meer dan tienduizend kilometer per uur behalen, ruim tienmaal de snelheid van het geluid. Daarbij heersen aan boord temperaturen waaraan de lak op de Ferrari-bolides nimmer staat blootgesteld. Daarom zal de lak dan ook worden opgenomen in een speciale glazen bol.
De Mars Express heeft als taak om veel van de mysteries van Mars te verklaren. Het zal zoeken naar water en proberen tekenen van leven – huidige of uit het verleden – te vinden.

Erick Vermeulen