Het geheugen van marsrover Opportunity moet opnieuw geformatteerd worden. Dat laten wetenschappers van Nasa’s Jet Propulsion Laboratory weten.

Artist impression van een rover op Mars. Bron: NASA/JPL/Cornell University,
Artist impression van een rover op Mars.
Bron: NASA/JPL/Cornell University,

Het formatteren zal begin volgende maand plaatsvinden. Volgens de Nasa-wetenschappers is de reset nodig omdat Opportunity, de oudere broer van de bekendere marsrover Curiosity, de laatste tijd veel glitches heeft vertoond. In augustus moest de computer van Opportunity meer dan twaalf keer herstart worden omdat de boel vastliep. Het kostte elke keer een dag of twee voordat de rover weer functioneerde.

Flashgeheugen

Waarschijnlijk is het probleem te wijten aan verouderde cellen in het flashgeheugen van de rover. Het formatteren van het flashgeheugen zou dus moeten helpen. Cruciale informatie die de rover in leven houdt, is op een andere plek opgeslagen. Daarom draagt het proces weinig risico met zich mee. Het Nasa-team zal alle gegevens die op dit moment in het flashgeheugen zijn opgeslagen, kort voor de reset downloaden.

'AI-onderzoekers zijn net middeleeuwse alchemisten'
LEES OOK

'AI-onderzoekers zijn net middeleeuwse alchemisten'

Informaticus Frank van Harmelen is optimistisch over de toekomst van AI, maar vindt wel dat we ­duidelijke grenzen moeten stellen.

Spirit

Het is niet de eerste keer dat Nasa het geheugen van een rover wist. Ook Spirit, de marsrover die tot 2010 functioneerde, is een keer geformatteerd. Het is wel de eerste keer dat Opportunity aan de beurt is. Opportunity is inmiddels al meer dan tien jaar actief op Mars.

Lees ook: