Leidschendam (NL) – BioPartner financiert een unieke sponzenkwekerij.


In 2000 riep het Ministerie van Economische Zaken het BioPartner-programma in het leven om de life sciences in Nederland te stimuleren. Binnenkort gaat het programma een faciliteit van de Universiteit Wageningen voor de grootschalige kweek van sponzen ondersteunen.
De Wageningse onderzoeksgroep bestudeert stoffen die sponzen maken om zich tegen hun omgeving te beschermen. Deze verbindingen blijken vaak een antikankerwerking te hebben. Totnogtoe konden de wetenschappers echter over onvoldoende sponzen beschikken voor de isolatie van grote hoeveelheden nuttige stoffen. Het is namelijk erg moeilijk om deze zeedieren in aquaria te kweken. Voor hun groei en vermenigvuldiging hebben ze planktonrijk, maar zeer schoon en nutriëntenarm zeewater nodig. In traditionele aquaria is veelvuldige waterverversing noodzakelijk en dat maakt de kweek erg duur.
De nieuwe Wageningse kweekbakken gebruiken een unieke technologie van het Nederlandse bedrijf EcoDeco. Een dynamisch regelsysteem reageert op variaties in de verontreiniging en houdt zo de samenstelling van het water constant. Daarnaast zorgt een speciale filtertechnologie voor helder water zonder dat grote hoeveelheden ververst moeten worden. Bovendien scheidt dit systeem het water van het sediment, terwijl het plankton behouden blijft.
Met het nieuwe kweeksysteem kunnen de onderzoekers genoeg interessante stof isoleren om het te testen op zijn effectiviteit. Wellicht is de technologie ook geschikt voor 'recreatief' gebruik, bijvoorbeeld bij de grote oceaanprojecten in dierenparken.

Mirjam Leunissen