De goji-bes is geen wonderfruit. Mensen die de bessen of het sap daarvan consumeren, lijken vooral baat daarbij te hebben als ze er een gebalanceerd dieet en levenspatroon op nahouden.

Gojibessen placebofruitEen steeds populairdere vrucht in de enorme markt van gezonde producten is de goji-bes uit China. Met alle daarin gevonden anti-oxidanten, luteïne, vezels, proteoglycanen en andere bestanddelen is de bes haast onmisbaar voor een gezond leven, zo doen reclames geloven. Anti-aging, dat is het motto. Voedingsdeskundige Emilio Martinez de Victoria Munõz, van de universiteit van Granada, vindt het allemaal overdreven, en zegt dat er sprake is van een placebo-effect. “Goji-bessen hebben geen positief effect op mensen die geen gebalanceerd dieet volgen.”

De nu zo modieuze goji-bes behoort tot de Solanaceae-familie, en is daarmee verwant aan aardappel, tomaat, peter en aubergines. Op zich zijn de bessen niet schadelijk of ongezond, behalve voor mensen met een allergie of die bloedverdunners slikken.

Een pijnlijk dossier
LEES OOK

Een pijnlijk dossier

Pijn is een heikel punt in de geneeskunde. In dit dossier: wat pijn is, de emotionele kant van pijn, en mogelijke therapieën.

Gezondheid

In China zijn de gezondheidseffecten van de goji-bes onderzocht, in reageerbuizen en bij proefdieren, maar Martinez de Victoria is niet onder de indruk daarvan. Uitgebreid onderzoek bij mensen ontbreekt. Daarnaast verschijnen er steeds vaker bessen op de markt die niet behoren tot de soorten Lycium barbarum en Lycium chinense, en waaraan in China daarom geen onderzoek is gedaan. Hoe gezond die alternatieve bessen zijn, is daarom onbekend.

De belangrijkste componenten van de goji-bes komen ook voor in vele andere vruchten. Het enige recept voor het genieten van een goede gezondheid, aldus de Spaanse hoogleraar, is een gebalanceerd dieet rijk aan fruit en groenten, en regelmatige lichaamsbeweging. En daar hoeven exotische vruchten zoals de goji-bes heus niet per se deel van uit te maken. Je kunt ze natuurlijk wel zonder zorgen lekker vinden.

Erick Vermeulen