Een mobiel systeem dat hersensignalen meet, vormt een uitkomst voor de gezondheidszorg. Het laat zich ook combineren met creatieve, interactieve computertoepassingen.

De helm bevat sensoren die een elektro-encefalogram ofwel EEG meten. De ontwikkelaars, aan het IMEC in Leuven en het Holst Centre in Eindhoven, voorzien dat bijvoorbeeld epilepsiepatiënten veel baat zullen hebben bij zo’n helm. Door de continue meting van signalen kan de bijbehorende software een aanval zien aankomen en daarvoor waarschuwen. De helm verstuurt draadloos signalen naar een computer of naar de mobiele telefoon. Het systeem moet de patiënt naast comfort ook zekerheid bieden en mogelijk leiden tot besparingen in de gezondheidszorg.

Tijdens het Creativity World Forum, op 17 november in Hasselt, zal Julien Penders van Imec het prototype presenteren. Dan toont hij ook een recent ontwikkeld computerspel dat de helmmetingen verwerkt. Het is gemaakt door twee onderzoekers van de Experimental Media Group, van Sint Lucas Antwerpen, met kunstenares Ludivine Lechat. De basis is een zogenoemde NodeBox, een computerprogramma dat complexe data snel en accuraat omzet in beeld en geluid. De helmdrager kan daarmee via een beeldscherm zien en horen wat er in de hersenen gebeurt. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld de alfagolven, die toenemen als mensen zich ontspannen. Daarnaast zou ook zichtbaar moeten zijn hoe, volgens de valentiehypothese, de twee hersenhelften verschillend reageren op positieve en negatieve emoties.

Onze emotionele relatie met kanker is aan herziening toe
LEES OOK

Onze emotionele relatie met kanker is aan herziening toe

Kanker is al tientallen jaren een van de meest gevreesde ziekten ter wereld. Maar deze ‘kankerfobie’ staat niet meer in v ...