Na meer dan honderd jaar in het Antarctische ijs bevroren te zitten, is het logboek van George Murray Levick aan het licht gekomen. Levick was een van de expeditieleden die reisde met de beroemde poolpionier Robert Falcon Scott.

Het logboek van George Murray Levick. Bron: Antarctic Heritage Trust New Zealand
Het logboek van George Murray Levick.
Bron: Antarctic Heritage Trust New Zealand

George Murray Levicks boek bevat aantekeningen over de foto’s die hij nam op Kaap Adare, een landtong in Oost-Antarctica. De aantekeningen, die de datum, het onderwerp en de sluitertijd van de foto’s beschrijven, zijn gemaakt gedurende de expeditie die plaatsvond van 1910 tot 1912. Levick was niet alleen de fotograaf van deze reis, maar ook chirurg en zoöloog.

Het logboek was achtergelaten bij Kaap Evans, waar expeditieleider Scott zijn basiskamp plaatste. Onderzoekers van het Antarctic Heritage Trust vonden het logboek toen zij tijdens de zomermaanden het basiskamp bezochten.

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'
LEES OOK

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'

Geheugenexpert Douwe ­Draaisma kan urenlang vertellen over de mysteries van onze ­hersenen. Onlangs bracht de Groningse hoogleraar zijn negende boek ...

Schandalige ontdekkingen

Bron: Wikimedia Commons/Nordelch
De adéliepinguïn blijkt een schandalig sexleven te hebben.
Bron: Wikimedia Commons/Nordelch

In 2012 kwam een ‘schandalige’ vondst van Levick aan het licht. Hij had ontdekt dat in het seksleven van de adéliepinguïn masturbatie, homoseksualiteit, dwang, misbruik van pinguïnjongen en necrofilie een rol speelden. De aantekeningen die Levick hierover maakte, waren toentertijd als ‘niet voor publicatie’ bestempeld.

Race naar de pool

Levick was een van de zes mensen die deel uitmaakte van Scotts expeditie van 1911-1912. Toen hun schip niet in staat was de kust te bereiken, was het team gedwongen een barre winter te overleven in een grot. Levick kwam met de schrik vrij.

Datzelfde geldt niet voor de leden die deel uitmaakten van Scotts ‘race naar de pool’. Scott probeerde als eerste de zuidpool te bereiken. Hoewel hij in 17 januari 1912 de pool bereikte, verloor hij de race van Roald Amundsen, die Scott een maand voor was geweest. De terugtocht van de zuidpool kostte Scott en vier expeditieleden het leven.

Lees ook: