Delft (NL) –WL | Hydraulics werkt in Pakistan aan de verdere uitbouw van een hoogwatervoorspellingssysteem. Dat moet vele slachtoffers bij overstromingen zoals in 1988 en 1992 voorkomen


De waterafvoer van de Indus, een van de grootste rivieren ter wereld, wisselt sterk met de seizoenen. Smeltwater uit de Himalaya kan rampen veroorzaken. “Het systeem dat WL | Hydraulics ontwikkelt met de Pakistaanse organisatie NESPAK vormt een uitdagend en uniek systeem”, zo vertelt Henk Ogink, een van de coördinatoren. “Vanwege tegengestelde belangen (volle reservoirs voor irrigatie en waterkracht, lege voor hoogwaterbestrijding) moet het systeem de hoogte, het volume en het tijdstip waarop hoogwatergolven optreden, betrouwbaar voorspellen.”


De regionale politiek maakt het de waterbouwkundigen niet gemakkelijk. Ogink: “India verstrekt geen informatie over de hoeveelheid neerslag. Pakistan moest daarom nabij de grens met India een nieuwe weerradar bouwen.” Het systeem rekent de gemeten en de voorspelde hoeveelheid neerslag om in waterafvoer van de Indus en de zijrivieren, tot aan de plek waar de rivier uitmondt in de Arabische Zee.

Erick Vermeulen