Tucson, Arizona (VS) – Amerikaanse planeetdeskundigen ontdekken waarom brokstukken van Mars op Aarde relatief jong zijn.


Het stelde planeetdeskundigen lange tijd voor een raadsel. De brokstukken van Mars die ze op Aarde vinden, zijn vrijwel altijd tussen de tweehonderd miljoen en 1,3 miljard jaar oud. Het oppervlak van Mars bestaat echter al vier miljard jaar. Waarom vinden we op Aarde geen ouder Marsgesteente?
Bij een inslag van een meteoor op de rode planeet worden gruis en stukken rots de lucht in geslagen. Sommige stukken raken hierbij zelfs buiten het aantrekkingsveld van de planeet. Ze komen in de ruimte terecht en kunnen in botsing komen met andere elementen, zoals in dit geval de Aarde. Onderzoeker James Head en enkele collega's van Raytheon Missile Systems in Tucson in de Verenigde Staten vonden uiteindelijk de oplossing voor het vraagstuk. Ze ontwierpen een computermodel waarmee ze de schokgolven die bij een inslag op het Marsoppervlak ontstaan, kunnen berekenen.
Een asteroïde die bij inslag een krater veroorzaakt met een diameter van ongeveer drie kilometer is voldoende om kleine rotsblokken van de jonge delen van het Marsoppervlak de ruimte in te slaan, berekende Head. Dit jongere gesteente is afkomstig uit vulkanen op de rode planeet.

Brokstuk ALHA77005, afkomstig van Mars. De meteoriet werd in 1978 gevonden op Antarctica en weegt 480 gram.

Om hetzelfde effect bij ouder oppervlak-materiaal te krijgen, dat reeds een aantal inslagen heeft verwerkt en de energie beter op kan nemen, is een asteroïde nodig die een krater met een diameter van maar liefst twintig kilometer creëert. “Het is blijkbaar veel gemakkelijker om jonger materiaal van Mars te lanceren dan delen van oudere gesteenten,” concludeert Head.
Op Mars zullen waarschijnlijk weinig Aardse rotsblokken liggen, de grotere aantrekkingskracht van de Aarde en de dikke atmosfeer rond de planeet verminderen de kans dat delen van het aardoppervlak bij een inslag de ruimte in vliegen.

Sabrine Caspers

Voor meer informatie: Meteorites from Mars