Kopenhagen (DK) – Tijdens de 32e Internationale Chemie Olympiade in Kopenhagen heeft zowel Vlaanderen als Nederland zilver en brons gewonnen.


Randy Lambreghts uit Vlaanderen en Renske Hesselink uit Nederland behaalden een zilveren medaille. Brons was voor Philippe Tassin uit Vlaanderen en Albert Jan de Graaf uit Nederland. 211 leerlingen uit 53 landen en winnaar van hun eigen nationale olympiade deden mee aan Internationale Chemie Olympiade. David Kurtz uit de Verenigde Staten won, op korte afstand gevolgd door twee leerlingen uit China.

De verdeling van medailles beperkt zich niet tot de plaatsen een tot drie. Van alle deelnemers krijgt de beste tien procent een gouden medaille, de volgende 20 procent een zilveren en de daarop volgende 30 procent een bronzen plak. Door puntenberekening bleken de 24 besten een gouden plak te krijgen. Jammer voor Renske Hesselink, want zij kwam op de 26e plaats terecht!

De Internationale Chemie Olympiade is een wedstrijd in het oplossen van theoretische en praktische problemen waarvoor chemische kennis, creativiteit, inventiviteit en doorzettingsvermogen nodig zijn. De prakticumopdrachten van deze olympiade vonden de meesten erg moeilijk. De tijdsdruk in combinatie met de moeilijkheidsgraad vormden een groot struikelblok. Niet te moeilijk waren de theorie-opdrachten, afkomstig uit de fysische en organische chemie.

De bedoeling van deze bèta-competitie is om talent te stimuleren en aandacht te vragen voor het vakgebied. Daarnaast wil de organisatie veelbelovende leerlingen uit de hele wereld met elkaar in contact brengen. Dit laatste schijnt zeer goed geslaagd te zijn. Meer informatie over deze olympiade is te vinden op de website in Kopenhagen.

Ingrid van Vilsteren