Strandkrabben zijn wellicht toch in staat pijn te voelen. Met deze vondst doen Noord-Ierse biologen stof opwaaien in een lange discussie over de pijnbeleving van schaaldieren.
Koks die schaaldieren levend de pan in mikken, bezorgen de beesten wellicht toch een pijnlijke ervaring. Biologen van de Queen’s University in Belfast constateerden dat strandkrabben op vervelende prikkels reageren, hoewel het heersende idee is dat schaaldieren geen pijn voelen.
Kunnen we ooit praten met Poekie?
Met behulp van AI slagen onderzoekers er steeds beter in dierengeluiden te ontcijferen. Kunnen we ooit echt met onze hond of kat babbelen?
Met een eerder onderzoek toonde bioloog Bob Elwood aan dat garnalen en heremietkreeften op pijnprikkels reageren. Nu bundelde Elwood zijn krachten met collega Barry Magee om ook krabben aan de test te onderwerpen. Zij gingen na of een krab een goede schuilplek opgaf om pijnprikkels te vermijden.
Krabben kruipen graag onder stenen, waar ze in het donker voor roofdieren kunnen schuilen. ‘Wij plaatsten negentig krabben een voor een in een bak met twee donkere plekjes. Wanneer de krab zijn schuilplaats had uitgezocht, kregen zij een kleine elektrische schok toegediend. Na een rustpauze plaatsten we de krab opnieuw in de bak. De meeste dieren keerden terug naar hun eerste schuilplaats, waar ze weer een schok kregen. Bij de derde ronde koos het merendeel van de krabben de andere schuilplaats’, meldt Elwood in een persverklaring. De controlegroep, die geen schok kreeg, bleef elke ronde trouw aan de eerste schuilplek.
De onderzoekers geven toe dat het onmogelijk is om met zekerheid vast te stellen wat een dier ervaart. Toch laat het experiment volgens hen zien dat de kans op pijn er dik inzit. Elwood en Magee pleiten er dan ook voor meer rekening te houden met het welzijn van schaaldieren in de voedselindustrie.
Ans Hekkenberg
Afbeelding: Wikimedia Commons